Xiaomi preskočio Samsung

Dodajte komentar

Svjetski mediji gotovo svakog uspješnijeg proizvođača hardvera porede s pokojnim Steveom Jobsom, nekadašnjom alfom i omegom američkog Applea.

To poređenje nije mogao izbjeći ni 44-godišnji milijarder Lei Jun, osnivač i predsjednik uprave Xiaomia, jedne od najbrže rastuće kompanije za proizvodnju hardvera u Kini, piše Business Insider.

Poređenje, međutim, i nije posljedica lijenosti i automatizma zapadnih medija, nego velike sličnosti s Appleovim pristupom. Junovi pametni telefoni i tableti dizajnom podsjećaju na iste proizvode Applea, baš kao i marketinška prezentacija. Junova pojava prilikom promocije proizvoda, obučena u traperice i crnu majicu, podsjeća na kasnijeg Jobsa ili Tima Cooka, današnjeg predsjednika Applea.

Čak se poigrao i sa sloganima poput Applea. Američka korporacija koristi “Misli drugačije”, dok Xiaomi koristi “Očekuj više”. Upravo to očekuju budući ulagači jer se kineska kompanija sve više može upoređivati s Appleom i po financijskoj težini. Osnovana 2010. godine, vrlo se brzo širila pa se može pohvaliti da je u prvoj polovini ove godine prodala više od 26 miliona pametnih telefona, što je 251 posto više nego prethodne godine. Zaradila je 5,3 milijardi dolara, ili 149 posto više nego u 2013.

Iz kompanije su najavili da će do kraja godine prodati 40 do 60 miliona telefona, a već su ove godine preskočili Samsung kao najvećeg prodavača telefona u Kini.Južnokorejska kompanija je prošle godine prodala 13,2 komada, a Xiaomi 15 miliona  telefona. Kritičari kažu da je u pitanju obična kopija Applea, a iz Xiaomija odgovaraju da to nije istina i da Apple ne zanima mišljenje svojih korisnika, dok Xiaomi radi svoje proizvode na temelju mišljenja miliona korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *