Pariz i Berlin traže pomoć ekonomista

Dodajte komentar

Pariz i Berlin su zatražili da dvojica ekonomista – jedan francuski i jedan njemački, pripreme zajedničke predloge mjera koje bi podstakle privredni rast u dvije zemlje, a posebno investicije, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo ekonomije Njemačke.

Ministri ekonomije Emmanuel Macron i Sigmar Gabriel “razmatraju ideju o zajedničkim predlozima reformi u Francuskoj i Njemačkoj”, saopštio je predstavnik njemačkog ministarstva.

Ministri su ekonomistima Jean Pisani-Ferry-ju i Henrik Enderleinu, povjerili da pripreme predloge koji treba da “pomognu da se obezbijedi održivi rast” u obije zemlje – rekao je portparol – a posebno investicije što je sada krupna tema diskusije evropskih političara.

Pisani-Ferry koji je godinama vodio Institut Brojgel, sada je šef “Strategije Francuske” (Generalnog komesarijata za strategiju i prognoze), organizacije povezane s premijerom.

Enderlein koji je studirao u Francuskoj, šef je Instituta Jacques Delors, osnovanog ove godine u spomen na bivšeg predsjednika Evropske komisije. Enderlajn predaje i na Fakultetu Herti za upravljanje vladom, u Berlinu.

“Njemačka podržava Francusku koliko može u njenim naporima da sprovede svoje reforme”, rekao je portparol kancelarke Angele Merkel, a budući zajednički predlozi “mogu biti element te podrške”.

Po sajtu “Spiegel Online” koji je prvi pomenuo tu inicijativu, Pariz je najprije bio uzdržan prema toj ideji, “iz straha da bi Njemačka držala lekcije (Francuskoj)”, ali se potom saglasio.

“Ono što je originalno u vezi s tom idejom je da Francuska i Njemačka koje očigledno nisu u istoj situaciji – Njemačka je u mnogim aspektima znatno bolja nego Francuska – ipak moraju razraditi šta svaka od njih može da uradi”, rekao je Pisani-Ferry za AFP.

“Nalog je sasvim jasan: reforme se moraju sprovesti u Francuskoj i reforme trebalo sprovesti u Njemačkoj. Ovo nije ono ‘Šta bi trebalo da uradi Francuska da bi se podigla na nivo Njemačke?’, nego ‘Šta bi te dve zemlje trebalo da urade?’ “, rekao je Pisani-Ferry.

Izvještaj mora do sredine novembra biti predat dvojici ministara, te će dvojica ekonomista morati da “brzo napreduju”, dodao je Pisani-Ferry. “Mi ćemo se očigledno pozvati na ono što već postoji, ima takvih izvještaja”, rekao je on.

Ekonomska situacija u Francuskoj i klizanje njenog budžeta su ozbiljan razlog i za zabrinutost Njemačke. Berlin je uporedo pod sve većim pritiskom svojih partnera, s Parizom na čelu, da uradi više na podsticanju evropske ekonomske mašine.

To je bila važna tema i tokom jesenjeg sastanka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), održanog u Vašingtonu u subotu i nedelju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *