I francuski Iliad odustao od kupovine T-Mobile USA

Dodajte komentar

Francuski niskotarifni operater Iliad odustao je od pokušaja kupovine T-Mobile US-a zbog otpora njegovog  većinskog vlasnika Deutsche Telekoma te je tako već treći ponuđač koji je u protekle tri godine odustao od akvizicije tog operatera. U Iliadu su takvu odluku donijeli tri mjeseca nakon što je kompanija Sprint povukla svoju ponudu za kupovinu američkog T-Mobilea.

Sada će se T-Mobile, koji povećava udio na tržištu zahvaljujući agresivnoj marketinškoj taktici, suočiti s novim pitanjima o tome može li nastaviti napredovati kao nezavisni entitet.

Osoba upoznata s razmišljanjima u Deutsche Telekomu kazala je u ponedjeljak da ta njemačka grupacija preferira zadržavanje svoje američke kompanije još neko vrijeme, jer nije uvjerena da Iliad, nova pridošlica na američko tržište, može voditi cijeli posao bolje nego što to radi sadašnja uprava.

T-Mobile US i Deutsche Telekom, koji je vlasnik 66 posto američkog poslovanja, odbili su to komentisati. Iliad je objavio da će sada “nastaviti s profitabilnom politikom rasta koju provodi tokom posljednjih 15 godina”.

Deutsche Telekom, koji ostvaruje otprilike trećinu svoje prodaje i petinu temeljne dobiti na američkom tržištu, pokušao je od kraja 2011. već dva puta prodati T-Mobile, jer smatra da je premalen da bi konkurisao tržišnim liderima poput Verizon Communicationsa. Američki regulatori su prije tri godine odbacili ponudu kompanije AT&T-ja od 39 milijardi dolara za T-Mobile US.

Dionica Iliada jutros je poskupjela na burzi 13 posto, dok je juče cijena dionice T-Mobilea pala 4,3 posto, na 26,4 dolara, što je njen najniži nivo  od decembra 2013. godine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *