Evropske berze ponovo pod pritiskom

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros ponovo pale, nakon što su juče blagim rastom prekinule petodnevni negativni niz, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta svjetske ekonomije.

Nakon što su juče blago porasli, pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su jutros u 9,30 sati na gubitku između 0,4 i 0,5 odsto.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je jučerašnjeg oštrog pada cijena akcija na Wall Streetu. U posljednja tri dana S&P 500 indeks potonuo je 4,8 odsto, što je njegov najveći trodnevni pad od novembra 2011., pa je skliznuo na novi najniži nivo od kraja maja.

„Ulagači se plaše da će kvartalni poslovni rezultati kompanija biti slabiji nego što se procjenjuje zbog lošeg ekonomskog okruženja. Uz to, dolar je u proteklom kvartalu bio u uzlaznoj putanji, što bi moglo naštetiti zaradama multinacionalnih kompanija“, kaže Giri Cherukuri, trgovac u kompaniji OakBrook Investments.

Investitore najviše zabrinjava niz slabih ekonomskih pokazatelja iz evrozone, što je prošle sedmice bila i glavna tema u razgovorima na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda.

„Prijete rizici od slabljenja cjelokupne globalne ekonomije, a prošlonedjeljni sastanci MMF-a i grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija pokazali su da nema jedinstvenog lijeka za podsticanje rasta“, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u Daiwa Securities.

Na nesigurnost na američkim berzama ukazuje i jučerašnji skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija za 16 odsto, na 24,6 bodova, najviši nivo od juna 2012. godine. To znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija.

A ta nesigurnost prelijeva se na tržišta širom svijeta. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,4 odsto, na 14.936 bodova, najniži nivo od početka avgusta.

Međutim, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 odsto, jer su ulagači zaključili da je povoljna prilika za kupovinu, nakon što je taj indeks od početka septembra potonuo više od 10 odsto

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *