Evropi je potreban 300 milijardi eura vrijedan 'new deal'

Dodajte komentar

Francuski ministar ekonomije Emmanuel Macron predložio je 300 milijardi eura vrijedan ‘new deal’ za Evropu kako bi se poboljšala ulaganja i rast i obećao ubrzane fiskalne reforme u samoj Francuskoj.

“Evropi je potreban ‘new deal'”, rekao je Macron u intervjuu objavljenom u nedjelju u nedeljniku Journal du Dimanche, aludirajući na izvorni New Deal koji je transformirao američku ekonomiju nakon Velike depresije 30-ih godina prošlog vijeka.

Njegov se istup vremenski nadovezao na izjavu holandskog ministra finansija i šefa eurogrupe Jeroena Dijsselbloema da Francuska ne bi trebala dobiti dodatno vrijeme za svođenje proračunskog manjka u okvire dopuštene u EU, od maksimalno tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Objašnjavajući svoju viziju, francuski je ministar kazao: “Francuska bi nastavila pa i intenzivirala reforme; Evropska unija bi pak najavila veliki plan oživljavanja ekonomije, kroz 300 milijardi eura ulaganja”. Takav bi ‘new deal’ osigurao Francuskoj dodatnih 10 milijardi eura ulaganja godišnje, dodao je ministar.

“U takvoj bi situaciji svi bili na dobitku dok su trenutno svi na gubitku. Tako trenutno svjedočimo novom posrtanju u vidu usporavanja njemačke ekonomije”, upozorava Macron.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble odbacio je prošle nedelje ocjene da Njemačka klizi u recesiju, usprotivivši se ponovo većoj potrošnji radi oživljavanja ekonomije eurozone.

Veći rast neće se “postići ispisivanjem čekova”, kazao je Schaeuble na marginama godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

Francuski ministar priznaje da njegova zemlja mora odraditi posao na fiskalnom nivou ali upozorava da “imamo šest mjeseci za stvaranje ‘new deala’ u Francuskoj i Evropi”.

Dodaje da nema koristi od toga da se za francuske nevolje optužuje Brisel, Berlin ili neko drugi.

“Rješenje je u našoj sposobnosti da se pokrenemo, moderniziramo zemlju, odblokiramo, oslobodimo ekonomiju, pružimo priliku onima koji žele raditi na lakšem stvaranju, proizvodnji i radu.”

Napomenuo je takođe da će pojedinosti nacrta zakona koji će sadržati njegove ideje objaviti idućih nedelja a parlament bi trebao glasti o njemu “što je prije moguće u idućoj godini”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *