Za Šveđane keš ne postoji

Dodajte komentar

Šveđani četiri od pet kupovina plaćaju elektronskim putem ili karticom, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u toj skandinavskoj zemlji.

Za Šveđane, čini se, keš ne postoji. Svaki Šveđanin koristi usluge elektronskog plaćanja u prosjeku 260 puta na godišnjem nivou.

Zahvaljujući elektronskom sistemu plaćanja, poput “Swish”, prevaziđena je potreba za korišćenjem bankomata za gotovinu, dok na uličnom nivou, čak i maloprodajni lanci švedske verzije “The Big Issue” i “Situation Stockholm” prihvataju plaćanje karticom.

Međutim, ovo nije rastući trend u Evropi. U Italiji, na primjer, keš je još uvjek neprevaziđen i čini tri četvrtine ukupne kupovine.

S druge strane, prema navodima Udruženja švedskih bankara, oružani pljačkaši, čini se, ostaju bez posla. Tako je u 2012. godini u Švedskoj prijavljeno samo pet pljački banaka, što je najniža stopa u posljednjih trideset godina.

Prema istom istraživanju, čak dvije trećine Šveđana vjeruje da je gotovina u ruci osnovno ljudsko pravo, a prema mišljenju vanrednog profesora industrijske dinamike Niklasa Advirsona potpuni nestanak novca iz švedskog sistema bi mogao da se desi 2030. godine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *