VTB Banka: U Evropi samo osnovno

Dodajte komentar

Ruska banka Vnještorgbanka (VTB) će blago smanjiti prisustvo u Londonu i u još nekim zemljama zapadne Evrope, ali će zadržati osnovne operacije u tim državama

“Svakako da ćemo smanjiti našu strukturu u Londonu i u zapadnoj Evropi, ali samo u blagoj mjeri”, izjavio je izvršni direktor banke, Andrej Kostin, a prenosi agencija Rojters.

Ovakva odluka VTB banke je, prema ocjenama Rojtersa, odgovor na zapadne sankcije koje su uvedene protiv te banke zbog navodne umiješanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

VTB banka se, kao druga najveća ruska banka po obimu aktiva, letos našla na udaru SAD i Evropske unije koje su joj ograničile pristup međunarodnim tržištima kapitala.

Prema riječima Kostina, situacija bi trebalo da se poboljša kroz godinu dana ili dvije.

“Postoji čitav spektar operacija koje nisu potrebne. Ako postoje ograničenja na pristup kapitalu, onda su vjerovatno operacije poput inicijalnih javnih ponuda akcija (IPO) i emisija obveznica na međunarodnim tržištima u značajno mjeri smanjene. Iz tog razloga smo primorani da preduzmemo rezove, ali će biti drugih oblasti gde će nam trebati još ljudi”, izjavio je Kostin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *