Uspjeh dolazi iz srca a ne iz glave: Priča o Malcomu McLeanu

Dodajte komentar

Nedavno je na World Business Forumu, svetski poznat autor, Malcolm Gladwell, najpoznatiji po svojoj knjizi ’Natprosječni’, podelio sa publikom univerzalnu priču o uspjehu. Kada je upitan šta je tajna inovatora koji su promenili svijet, on je pružio ovakav odgovor: „Često pričamo o bitnosti tehnologije, znanja i resurasa, o imanju novca da bi se to postiglo, ali ne pričamo o stavu i načinu na koji inovatori misle“.

A zatim je na primjeru životne priče i uspjeha Malcolma McLeana, čovjeka koji je transformisao transportnu industriju brodskim kontejnerima, ukazao na ključne činioce koji od preduzetnika prave ljude koji svojim akcijama menjaju sfere svog poslovanja.

McLean je odrastao za vreme Velike ekonomske krize u Americi, sa 16 godina je napustio školu i našao posao na benzinskoj pumpi. Tamo je naučio svoju prvu veliku lekciju. Saznao je da može da zaradi dodatnih pet dolara time što će dovoziti naftu sa udaljenih lokacija. Počeo je da pomaže svom šefu, i to je korak koji će promijeniti transportnu industriju.

Njegov prvi posao doveo ga je do toga da postane vođa u drumskom transportu. On je takođe bio prva osoba koja je predložila upotrebu dizel goriva, i prva osoba koja je istražila najefikasnije putanje za vožnju. Dvadeset godina je proveo razmišljajući kako da efikasnijim načini i brodski transport.

Problem koji je postojao je što je brodski transport trajao predugo, kao i sam utovar i istovar. Troškovi su bili toliko visoki, da mnoge multinacionalne kompanije koje su se mogle obogatiti ulaganjem u ovu industriju, nisu željele ni da pokušavaju. Povrh toga, luke su često bile pod kontrolom organizovanih kriminalnih grupa, ili su sindikati imali veliki uticaj u poslovanju.

Do polovine 20. vijeka McLean je postalo poznato ime u drumskom transportu, i u tom momentu on je riješio da promijeni industriju i okrene se brodskom transportu, što je posebno čudilo okolinu, jer su se u to vrijeme te dvije industrije smatrale potpuno različitim oblastima poslovanja. Gladwell kaže da je McLean imao tri kvaliteta koja poseduju svi vizionari, a koja su mu davala prednost u novonastaloj situaciji:

Njemu nije trebalo odobrenje okoline

Kada se okrenuo brodskom transportu, svi su mislili da je poludio. Prodao je uspješan biznis i okrenuo se ideji o upotrebi brodskih kontejnera, koja nije bila nova, i koja je u poslednjih 30 godina, nebrojeno puta bila neuspješna. Kontejneri su bili preteški i zbog toga su bili problematični za utovar i istovar, a težina je podizala i ukupne troškove prevoza. Lučki radnici su prezirali samu ideju kontejnera. Ali McLean jednostavno nije mario za mišljenja drugih, on je jedna od onih osoba kojima nije potrebno odobrenje okoline da bi uradio ono što je mislio da je ispravno, a to je ključna karakteristika vizionara.

Znao je kako da preformuliše problem

Svi su mislili da McLean ne vidi širu sliku. Oni koji su radili sa kamionima, na željeznici i u lukama su imali svoje ideje kako da riješe problem, ali oni su zapravo bili ti koji ne vide širu sliku. Svi su gledali kako da je olakšaju sitaciju samo za sebe, kako da olakšaju samo svoje poslove.

Pošto McLean nije mogao da dizajnira lakše kontejnere, on je riješio da olakša konekciju između kamiona i kontejnera. Kada su mu rekli da mu je bio potreban kran kako bi prebacivao kontejnere, on je smislio šine, po kojima će se kran kretati po brodu i olakšati njihovo rukovanje. Njegova bujna mašta je bila ključ za osmišljavanje novih i inovativnih rešenja.

Znao je kako da ukloni prepreke

Kada je poželio da na svoje brodove postavi veće i teže kontejnere, odlučio je da mu je potreban veći kran. Otišao je u fabriku kranova i rekao da želi da mu naprave kran koji bi imao nosivost od 16 tona, i da mu je potreban u roku od 90 dana, momentalno su ga odbili. Ali on nije dao da ga to sputa. Pomislio je zašto ne bi otišao kod prozvođača kranova za drvnu industriju, i oni su se rado odazvali izazovu.

Ali zašto je insistirao da mu se kran isporuči u roku od 90 dana? Odgovor je jednostavan, jer je prosto želio da se to obavi što prije. To nije imalo veze sa njegovom cjelokupnom vizijom. On je verovao u svoju ideju i želio je da se ona što prije ostvari. „Ono što je njega odvojilo od gomile drugih, nije bilo ni u njegovoj glavi ni u njegovom džepu, već u njegovom srcu“ zaključio je Gladwell.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *