Parking mjesto od pola miliona dolara

Dodajte komentar

Jutarnji odlazak na posao zbog parking mjesta često zna da postane prava noćna mora, a pet minuta kašnjenja se lako pretvori u još pola sata kruženja i potrage.

Srećnici koji imaju rezervisana parking mesta često ne znaju kakav je to osjećaj, a takva privilegija u bogatom Hongkongu košta i do vrtoglavih 547.000 dolara.

Parking mjesta su među najtraženijom “robom” na tržištu nekretnina, a cijene rastu iz mjeseca u mjesec i nerijetko više puta prevazilaze cijenu luksuznih automobila koji ih zauzimaju.

Kako piše CNN, u maju je jedno parking mjesto u stambenom delu Hongkonga prodato za 4,24 miliona hongkonških dolara (547.000 američkih), što je apsolutni rekord i što čini smiješnom cenu od nekoliko hiljada eura za koliko se mesta prodaju kod nas.

Cijene formiraju ogromna potražnja i veoma niska ponuda, ali i špekulanti koji su ekspresno prepoznali priliku i formirali tržište na kome preprodaju mjesta uz zaradu od desetina hiljada dolara na svako prodato.

“Prije pet godina, niko se ne bi ni raspitivao za ovako nešto”, kaže Kejkej Vong iz gradskog parking servisa.

Uprkos dobroj ekonomskoj pozicjii, Hongkong ima nevjerovatna slaba rešenja za parking, a većina kuća nema prilaz za automobil, a čak i luksuzne stambene zgrade nemaju podzemne garaže.

Na sedam miliona stanovnika postoji tek 683.000 parking mjesta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *