MTrading: Njemačke akcije u manje od mjesec dana pale 10%!

Dodajte komentar

Prošle sedmice situacija na valutnom tržištu se smirila što je bilo i očekivano nakon velikih pomaka koji su se dogodili prethodnih mjeseci. Kursevi većine najtrgovanijih valuta u odnosu na američki dolar zadržali su se na približno istoj razini od početka mjeseca, a akcija se preselila na berze. Na gotovo svim razvijenim tržištima nastavljen je pad vrijednosti akcija što se najbolje može iščitati iz promjene vrijednosti berzanskih indeksa. Američki SP500 indeks je u manje od mjesec dana izgubio 6% vrijednosti dok su europski indeksi pali još i više – njemački DAX je u istom razdoblju pao čak 10%! Na platformama brokerske kuće MTrading trenutna vrijednost DAX-a iznosi 8800,00 bodova što je 7,50% ispod razine s početka godine.

Pad vrijednosti akcija ne iznenađuje s obzirom na to da im je cijena zadnjih nekoliko godina neprestano rasla te dosegnula najviše razine u historiji. Mnogi eksperti su upozoravali da je takav tempo rasta neodrživ te da je samo pitanje vremena kad će doći do korekcije. Takozvani „medvjeđi fondovi“ koji svoju investicionu strategiju temelje na zaradi pri padu cijene finansijskih instrumenata su stoga i zaradili na ovom padu. Individualni investitori također mogu profitirati pri padu tržišta budući da online brokerske kuće kao što je MTrading omogućuju otvaranje kratkih pozicija (short selling) na svim instrumentima koje imaju u ponudi.

Osim pada vrijednosti akcija nastavljen je i pad cijene nafte. U trenutku pisanja analize, cijena WTI nafte iznosi 80,70$, a Brent nafte 88,68$ po barelu.

Za ovu sedmicu najavljeno je dosta vijesti koje bi mogle utjecati na kretanja na finansijskim tržištima pa je stoga moguća i povećana volatilnost. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska možete pogledati u ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na tržištima možemo očekivati u narednih nekoliko mjeseci?

Na valutnom tržištu će nakon kratkotrajnog predaha vjerojatno doći do nastavka trenda koji prevladava zadnjih mjeseci budući da je makroekonomska situacija i dalje nepromijenjena – ekonomija SAD-a i dalje jača stabilnim tempom, dok je Europa i dalje u problemima. U zadnje vrijeme pojavio se strah da će čak i Njemačka pasti u blažu recesiju. Radi toga se može očekivati nastavak slabljenja eura i jačanja američkog dolara.

Na berzama također ne treba isključiti daljnji pad cijena jer, pogotovo u Europi, možemo očekivati još loših vijesti. Ako se strah od nove recesije intenzivira, moguć je i dodatan pad od veći i od 10%.

MTrading poziva sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (14.10.) u 18:00, a na kojem će biti analizovana trenutna situacija na valutnom tržištu te biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *