Hodorkovski: Putin neće lako otići

Dodajte komentar

SAD i EU moraju da budu opreznije sa sankcijama Rusiji jer opšte sankcije i izolacija samo jačaju režim predsjednika Vladimira Putina, kaže Mihail Hodorkovski.

Nekadašnji ruski oligarh i šef Jukosa, potom osuđenik Mihail Hodorkovski upozorio je u nedelju uveče na otvaranju međunarodne konferencije Forum2000 u Pragu da je Putinov režim zašao suviše daleko da sada olako odustane od vlasti.

“Nedavne evropske sankcije protiv Rusije su svakako opravdane zato što je Kremlj postao glavni tiranin Evrope. Međutim, takve mjere moraju da se usvajaju oprezno zato što njihov efekat može da bude miljama udaljen od onoga što se zamišljalo”, kazao je Hodorkovski.

Po njegovoj ocjeni izolacija koju ovakve sankcije mogu da prouzrokuju može samo da ide na ruku režimu, a sankcije bi, prema njegovim riječima, morale da budu ciljane, selektivne tako da pogode zvaničnike režima a ne obične Ruse.

“Promena političkog režima u Rusiji neće doći preko noći sa padom cijena nafte, već će iziskivati svakodnevnu demokratsku rutinu”, rekao je Hodorkovski.

U Rusiji, kako je kazao Hodorkovski, postoji veliki sloj obrazovanih ljudi i modernih preduzetnika koji osuđuju režim kod kuće, za porodičnim stolom i njih je potrebno zainteresovati za politiku pošto mogu da predstavljaju solidnu osnovu za srednju klasu u Rusiji.

Hodorkovski je apelovao na njih da se aktiviraju i korak po korak doprinesu demokratiji u Rusiji.

Ovogodišnji 18. Forum2000 koji je pokrenuo bivši češki predsjednik Vaclav Havel kao neformalne susrete umnih glava ovog svijeta, naučnika, državnika, umjetnika, teologa, verskih velikodostojnika u traganju za odgovorima na izazove savremenog svijeta, za temu ima “nemirnu demokratiju”.

Cilj skupa je pokušaj da se napravi bilans četvrt stoleća od nežnih revolucija u Istočnoj Evropi preko arapskog proleća do danas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *