Francuz dobitnik Nobelov nagrade za ekonomiju

Dodajte komentar

Francuski profesor Žan Tirol (61) koji je analizirao moći tržišta dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju, saopšteno je u Stokholmu.

Tirol je profesor u Školi ekonomije u Tuluzu (Toulouse School of Economics) i jedan od najuticajnijih ekonomista današnjice.

“On je dao značajan teorijski doprinos istraživanjima u brojnim područjima, ali najviše od svega on je pojasnio kako razumjeti i regulisati industrije sa nekoliko moćnih preduzeća”, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

U mnogim industrijama dominira mali broj velikih kompanija ili jedan monopolista. Neregulisana, takva tržišta često proizvode društveno nepoželjne rezultate – visoke cijene ili neproduktivne kompanije koje preživljavaju blokirajući ulazak novih i produktivnijih.

“Od sredine 1980-ih, Tirol je udahnuo novi život u istraživanja takvih nedostataka na tržištu. Njegova analiza preduzeća sa tržišnom snagom pruža jedinstvenu teoriju sa akcentom na pitanja kako bi se vlada nosila sa spajanjima ili kartelima i kako bi trebalo regulisati monopole”, navedeno je u saopštenju.

Tirol će dobiti i osam miliona švedskih kruna ili 1,41 milion američkih dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *