Delegacija Crne Gore na godišnjem zasijedanju MMF-a i Svjetske banke

Dodajte komentar

Delegacija Crne Gore, koju sačinjavaju guverner CBCG Milojica Dakić, pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris, učestvuje na godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje se održava u Vašingtonu.

Tokom prva dva dana zasijedanja, delegacija je uzela učešće na sastanku Borda guvernera MMF-a i Svjetske banke i ujedno je imala niz bilateralnih i sastanaka sa predstavnicima ovih institucija, i to sa: Meno Snelom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u, Alsdairom Skotom, šefom misije MMF-a za Crnu Goru, predstavnicima RAMP programa Svjetske banke, kao i sa predstavnicima Odjeljenja MMF-a za fiskalna pitanja.

Na marginama sastanka, predstavnici CBCG i Ministarstva finansija su se sreli sa sadašnjim i potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja u crnorogorske državne obveznice, ali i za učešće u drugim projektima, među kojima su bili prisutni predstavnici: Societe Generale banke, Dojče banke, J.P. Morgana, Iton Vensa, rejting agencije Mody’s i dr.

Izvršni direktor MMF-a Kristin Lagard je na zasijedanju Borda istakla da je ova finansijska institucija od 2008. godine odobrila 700 milijardi dolara zemljama sa teškoćama. Osvrnula se, u svom izlaganju, na tri ključna izazova sa kojima se suočava svetska ekonomija: kako povećati ekonomski rast i zaposlenost, kako ojačati saradnju i multilateralizam umjesto izolacije i kako obezbijediti da međusobno povezan svijet bude inkluzivnije i bezbijednije mjesto za sve.

Predsjednik Svjetske banke dr Džim Kim je istakao dva najvažnija prioriteta kojima će institucija na čijem je čelu biti posvećena u narednom periodu, i to: borbi protiv klimatskih promjena i borbi protiv virusa ebole. Istakao je da je globalna reakcija, kada su u pitanju oba prioriteta, bila dosta spora i da se to mora promijeniti u budućnosti.

Na sastancima naše delegacije sa Menom Snelom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u, i Alsdairom Skotom, šefom misije MMF-a za Crnu Goru, bilo je riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Dogovorena je posjeta misije MMF-a Crnoj Gori, krajem oktobra, čiji je cilj obavljanje redovnih godišnjih konsultacija.

Na sastanku sa predstavnicima Odjeljenja za fiskalna pitanja MMF-a, dogovoreno je pružanje tehničke pomoći Crnoj Gori u oblastima: definisanja regulative penzijskog sistema u Crnoj Gori, implementacije srednjoročnog budžetskog okvira i reformisanja poreske administracije u Crnoj Gori.

Sa predstavnicima RAMP programa (Upravljanje deviznim rezervama) Svjetske banke diskutovano je o mogućnostima uključivanje Crne Gore u ovaj program u koji se već uključila većina zemalja regiona. Na sastanku sa investitorima, razmatrane su tržišne mogućnosoti emisije novih obveznica u 2015. godini, implikacije koje će izgradnja auto puta imati na javne finansije i ostala pitanja od interesovanja za kvalitetnije uključivanje Crne Gore na međunarodno finansijsko tržište.

U nastavku posjete crnogorske delegacije SAD-u, planirano je održavanje sastanaka sa direktorom naše konstituence u Svjetskoj banci, zatim sa vice predsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Laurom Tak, direktorom Svjetske banke za Crnu Goru, Elen Goldstein, direktorom MIGA-e i IFC-a za region Evrope, direktorom MMF-a za Evropu i zamjenikom izvršnog direktora MMF-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *