Plan Eurofonda: Bjelopoljsku “Radu” da povežu sa Koka kolom

Dodajte komentar

Vlasnici zatvorenog investicionog fonda Eurofond na sjednici 20. oktobra razmatraće predloženi program razvoja prema kojem najviše nade polažu u aktiviranje male hidroelektrane „Voljevac“ u BiH koju su izgradili prije nekoliko godina i partnerstvo bjelopoljske Bjelasica Rade sa kompanijom Helenik koka kola.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a nezadovoljni predloženim programom imaće zakonsko pravo na isplatu vlasničkog uloga u neto vrijednosti, tokom naredne godine u kešu ili u emitovanim obveznicama sa istim rokom dospjeća.

Eurofondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore  i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem. Nakon transformacije na otvoreni i zatvoreni fond, obavljene prije dvije godine, u ZIF Eurofond ostale su nekretnine vrijedne 5,85 miliona, kao i kontrolni paketi akcija Bjelasica rade, Izbora Bar, Solane “Bajo Sekulić” iz Ulcinja i Elektrogrupe Jajce iz BiH.

Pored saradnje sa kompanijom Helenik Koka kola menadžment ZIF Eurofonda predložio je izmirenje preostalih obaveza povjeriocima Bjelasica rade, nova investiciona ulaganja, proširenje proizvodnog asortimana, smanjenje broja radnih mjesta, ulaganja u marketing i promociju proizvoda.

Okvirna vrijednost ulaganja u Bjelasicu Radu je oko 600.000 eura. Fabrika zapošljava 67 radnika, a za planirani porast nivoa proizvodnje od 10 do 15 miliona jedinica, optimalan broj je 47 radnika.

U Elektrogrupu  Jajce Eurofond je 2009. uložio 10 miliona eura, a završeni su svi građevinski radovi na hidroelektrani Voljevac, instalisana oprema a nakon dužeg čekanja dobijena i energetska saglasnost. Očekuje se  da do kraja godine elektrana počne rad.

Izbor Bar u stečaju kroz reorganizaciju mjesečno od izdavanja poslovnih prostora prihoduje oko 30.000 eura. Nakon rješenja imovinskih problema, planiraju prodaju imovine i očekuju prihod od 700.000 eura.

Plan reorganizacije Izbora Bar ističe 4. avgusta 2015. Eurofond je kao mjeru predvidio i investiranje u izgradnju objekata u Podgorici, Baru, Kotoru i Cetinju, gdje posjeduju lokacije predviđene za gradnju hotela, tržnih centara i poslovno-stambenih objekata.

Očekuju i da će  nakon 10 neuspješnih prodaja naći kupca za Solanu i time obezbijediti značajan finansijski prihod fonda. Program restrukturiranja i reogranizacije ove kompanije je zaustavljen nakon proglašenja klasičnog stečaja 25. aprila 2011. Solana povjeriocima duguje oko pet miliona eura.

Nezadovoljni akcionari mogu dobiti i 15 centi po akciji

Trenutna berzanska cijena akcija ZIF Eurofonda je oko 2,4 centa, a neto vrijednost ove hartije prema kojoj će biti isplaćeni nezadovoljni akcionari višestruko je veća.

Prema podacima objavljenim za jun neto vrijednost jedne akcije ovog fonda iznosi 13 centi, ali treba imati u vidu da je posljednjih par mjeseci značajno uvećana vrijednost glavnih akcija iz portfelja fonda: dionice Solane “Bajo Sekulić” i Bjelasica rade, tako da će tromjesečni prosjek neto vrijednosti akcije ovog fonda (koji ulazi u obračun) vjerovatno na kraju biti veći od 15 centi.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *