Perišiću prijeti hapšenje ako ode na Kipar

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Borjanka Zogović zaključila je juče ročište glavne rasprave u sporu koji vodi ruska En plus grupa koja traži da domaći sud prizna privremenu mjeru Okružnog suda u Nikoziji. Tom odlukom zabranjeno je raspolaganje imovinom Kombinata aluminijuma u stečaju, odnosno određeno je zamrzavanje svih računa KAP-a i stopirana je prodaja akcija ili imovine do iznosa od 100 miliona eura. Privremena mjera je na snazi do okončanja parnice koju je En plus grupa pokrenula u Nikoziji.

U privremenoj mjeri koja je izdata 17. juna, prema prevodu sudskog tumača navodi se da u slučaju nepoštovanja naredbe odgovorni u KAP-u podliježu hapšenju, a da se imovina plijeni. Kako je u KAP-u odgovoran stečajni upravnik Veselin Perišić, koji je KAP prodao nikšićnom Unipromu Veselina Pejovića, uprkos odluci suda u Nikoziji, to bi, u slučaju da stupi na teritoriju Kipra, po sili zakona, Perišić bio uhapšen.

Zastupnik En plus grupe Pavle Tripković podsjetio je na jučerašnjem ročištu da se u Nikoziji vodi spor kojim En plus grupa traži nadoknadu štete od KAP-a u iznosu od 44 miliona. On je naveo da razmatranje zahtJeva za priznanje strane privremene mjere nije u koliziji sa domaćim Zakonom o stečaju, te da bi eventualna kolizija bila moguća tek kod izvršenja odluke, ako bi je Privredni sud priznao.

Perišić je u odgovoru na tužbu naveo da mu nije dozvoljeno da učestvuje u postupku donošenja strane privremene mjere, kao i da ga je zastupnik En plus grupe obavijestio o privremenoj mjeri prije nego što je stigla tužba bivšeg vlasnika protiv KAP-a. On je naveo da je tužba u Nikoziji bespredmetna, jer su potraživanja En plus grupe i CEAK-a priznata u trećem isplatnom redu. Perišić je sudu dostavio i obavještenje da je strana odluka dostavljena bez posredovanja Ministarstva pravde.

Zastupnici En plus grupe Marko Milanović i Pavle Tripković pojasnili su da se postupak za određivanje privremene mjere može voditi bez učešća druge strane, kao i da je odluka suda u Nikoziji tuženom KAP-u dostavljena preko advokata zbog hitnosti postupka.

Sudija Zogović dostaviće poštom presudu strankama u sporu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *