Ovo su najbolji brendovi 2014. godine

Vodeća konslutantska firma Interbrand objavila je rang listu Best Global Brands (najbolji brendovi na svijetu) za 2014. godinu. I ove godine, među 100 firmi, na vrhu se nalaze tehnološke kompanije.

Apple je zasjeo na prvo mjesto i vrijedi 118,9 milijardi dolara. Preskočio je i Google čija je vrijednost 107 milijardi dolara. Od 100 firmi koliko ih se nalazi na listi. 13 radi u tehno sektoru, a pet od njih je u top 10 – Apple (1. mjesto), Google (2. mjesto ), IBM (4. mjesto), Microsoft (5. mjesto) i Samsung (7. mjesto).

Coca-Cola je i ove godine na trećem mjestu. Brend carstva pića okončao je s bronzanom medaljom nakon što su ga tehnološki giganti Apple i Google svrgnuli s trona nakon 13 godina vladavine prošle godine.

Gigantske tehnološke korporacije lako su pobijedile gigante za zabavu poput Disneya i MTV-a, automobilskih kompanija Merced Benz i BMW, te visokoluksuzne brendove poput Louis Vuittona i Cartiera.

Interbrand je kazao kako u obzir uzima tri ključna aspekta kada odlučuje o vrijednosti brenda – finansijsko poslovanje proizvoda i usluga kompanije, uloga koju brend igra u uticaju na izbor konzumenata i sposbonost brenda da naredi premium cijenu ili zaključaju zaradu kompanije.

Postoje subjektivnosti koje takođe igraju ulogu u ocjenjivanju brenda, no Interbrand kaže da je njihova metodologija prva koju je certificirala Međunarodna organizaciju za standarde.

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.