KAP-u država još pomaže

Dodajte komentar

Evropska komisija u izvještaju o napretku Crne Gore u evropskim integracijama u nekoliko djelova pominje status najvećeg izvoznika, Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), ističući da je uvođenjem stečaja u toj kompaniji i nikšićkim Rudnicima boksita smanjila državno vlasništvo.

U dijelu izvještaja koji tretira politiku konkurencije, autori izvještaja napominju da KAP “i dalje prima državnu pomoć” čime se, kako se ističe, krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali se ne navode detalji o kojoj vrsti pomoći se radi.

Vlada, s druge strane, tvrdi da KAP, otkad je u stečaju ne dobija nikakvu državnu pomoć.

“Odluka o stečajnom postupku u KAP-u ostaje pitanje ozbiljne zabrinutosti i ona mora biti sprovedena u skladu s propisima o državnoj pomoći. Kompanija posluje i dalje i još se dodjeljuje pomoć, uprkos Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju”, konstatuje se u izvještaju.

Podsjeća se da je nikšićki Uniprom jedini dostavio ponudu za kupovinu imovine KAP-a, ali da ni nakon više mjeseci nema dogovora o cijeni električne energije koju će novi vlasnik plaćati, a time nije obezbijeđena ni budućnost Kombinata.

“Što se tiče liberalizacije, Crna Gora bi trebalo da svoj sistem uskladi sa pravilima Evropske unije i da redefiniše opseg ‘usluga od opšteg ekonomskog interesa’ u svoje zakonodavstvo”, piše u Izvještaju, aludirajući na državnu pomoć.

Komisija zaključuje da je na području tržišne konkurencije Crna Gora u posljednjih godinu napravila “određeni napredak”, s tim što treba poboljšati administrativnu sposobnost i nezavisnost organa koji odlučuju o državnoj pomoći.

“Usklađenost pravila o državnoj pomoći sa pravilima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju treba hitno osigurati”, poručuje se u izvještaju.

Evropska komisija konstatuje da su se ruski vlasnici više puta žalili na postupke države u KAP-u i podsjećaju da je i sud u Nikoziji presudio u korist CEACa.

Komisija u izvještaju ne donosi nikakve ocjene koliko je ta presuda obavezujuća za Crnu Goru, konstatujući da stečajni upravnik može prenijeti vlasništvo bez sudske procedure, ali s rizicima “od novog kruga potencijalnih obaveza za javne finansije”. R.M.

CEAC: KAP je pitanje vladavine prava

Bivši vlasnik KAP-a, kiparski CEAC koji kontroliše ruski oligarh Oleg Deripaska, saopštio je da je zadovoljan ocjenama Evropske komisije u Izvještaju o napretku Crne Gore koje su u vezi sa KAP-om. Predstavnik CEAC-a Pavel Primakov naveo je u saopštenju da su Izvještajem “potvrđene činjenice koje iz te kompanije ponavljaju više puta”. “Uvijek smo navodili da podržavamo članstvo Crne Gore u EU, ali ne po svaku cijenu. Jasne činjenice sa terena pokazuju da je pitanje KAP-a izuzetno ozbiljno pitanje iz oblasti vladavine prava i zaštite investitora”, istakao je Primakov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *