Kako napisati CV koji će poslodavci zapamtiti?

Dodajte komentar

Biografija koji iskače iz gomile pomoći će vam da dođete do intervjua za posao, no to nije baš jednostavno među gomilom prijava.
– Kad je riječ o biografiji, struktura i strategija ključni su faktori za privlačenje pažnje poslodavaca – tvrdi stručnjakinja za ovo područje Laura Smith-Proulx.

No prava formula za uspješan CV nije toliko komplicirana kao što se na prvi pogled čini. Donosimo nekoliko savjeta za pisanje životopisa koji će vam pomoći u procesu pronalaženja posla:

Jasan format

Izaberite format koji djeluje profesionalno te koristite font 11 ili 12. Neki stručnjaci tvrde da čak i ukusno odabrane boje mogu pomoći da poslodavci lakše zapamte CV.

Naslov i ‘kratak sadržaj’

Ako ne želite započeti s dosadnim opisom ličnih postignuća, iskoristite sam vrh kako biste dodali naslov koji uključuje industriju kojom se bavite te radno mjesto na koje ciljate ili koje trenutno obavljate.

Ispod naslova možete u jednoj rečenici sažeti glavna znanja i vještine kojima raspolažete. Koristite ključne riječi koje se nalaze u opisu posla unutar oglasa za posao.

Hronološki obrnuto radno iskustvo

Većina poslodavaca preferira ovaj tip biografije. Ako postoje rupe u vašem radnom iskustvu, jednostavno i u jednoj rečenici objasnite uzrok takve situacije. Ukoliko morate izlistati 15 godina radnog iskustva, smanjujte broj informacija što više hronološki odmičete ili što je radno iskustvo manje bitno za specifično radno mjesto na koje se prijavljujete. Možete navesti samo ime kompanije i poziciju koju ste obnašali.

Obrazovanje

Poslodavcima je relativno nebitno u koju ste srednju školu išli, ali svi sertifikati, volonterska iskustva i diplome vam idu u prilog. Navedite i godine

Ostale aktivnosti

Ukoliko želite, nije na odmet spomenuti aktivnosti koje nisu direktno vezane uz posao na koji se prijavljujete. Ponekad poslodavci zapamte upravo to. Međutim, pripazite da na taj način ne otkrivate svoje političke ili religijska ubjeđenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *