Hrvatsko udruženje Franak: Bankama prijete kazne blizu milijardu eura

Dodajte komentar
Udruženje Franak pozvalo je danas korisnike kredita s kojima banke nisu ugovorile promjenjivu kamatu tako da se u ugovoru vidi šta je promjenjivi, a šta fiksni dio kamate, da tuže banke nadležnom prekršajnom sudu, a procjenjuje da bankama prijeti kazna od oko osam milijardi kuna za sve postojeće ugovore u kojima nisu ugovoreni fiksni dijelovi kamate.

Kako su istaknuli čelnici Udruge Franak na konferenciji za novinare, Ministarstvo finansija je krajem septembra upozorilo banke da su se u svom poslovanju dužne da pozovu isključivo na odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i druge relevantne zakone i propise te poštovati prvostepene sudske presude, bez pozivanja na tzv. tumačenje Ministarstva od 14. siječnja.Na taj način Ministarstvo finansija potvrdilo je tvrdnje “Udruge Franak”0 da je tumačenje iz januara protivzakonito i protivpravno, kazao je koordinator Razvojno-istraživačkog tima Udruge Franak Denis Smajo.

Pismom upozorenja “izbijen je oslonac bankama za njihovo dosadašnje ponašanje”, rekao je Smajo, ističući da je to pohvalan potez ministra finansija te da se nadaju i idućim odlučnim potezima ministra Borisa Lalovca.

Koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić kazao je da je Udruga pripremila nove predloge za prigovore bankama zbog njihovog odbijanja vraćanja preplaćenih iznosa kamata dužnicima.

Ti predlozi preporučuju se onim dužnicima koji još uvijek nisu odlučili hoće li podići privatnu tužbu, ali i onima koji žele još jednom pokušati mirnim vansudskim putem dogovoriti s bankama vraćanje preplaćenih kamata.

Te prigovore bankama mogu slati samo oni dužnici koji su prethodno već slali svoje zahtjeve za vraćanje preplaćenih kamata, istakao je Aleksić.

Udruga Franak pripremila je i optužne predloge protiv svih banaka koje su ugovarale promjenjivu kamatu na nezakonit način, a kasnije nisu na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) ugovorile s dužnicima promjenjivi parametar i fiksni dio kamate.

Naime, ZPK predviđa prekršajne kazne od 80 do 200 hiljada kuna za sve banke koje su propustile ugovoriti s dužnicima parametar i fiksni dio kamate u svim kreditima u kojima to nije ugovoreno na početku ugovornog odnosa, a za predsjednike uprava banaka u takvim je slučajevima predviđena kazna od 10 do 50 hiljada kuna.

Te kazne predviđene su za svaki pojedinačni prekršaj, ako dužnik-oštećenik prijavi banku. Očigledno je da se bankama daleko više isplati ugovoriti parametar i fiksni dio kamate, nego plaćati uistinu visoke kazne, kažu u Udruzi.

Radi se o velikom i bitnom društvenom problemu, jer su banke propustile ugovoriti potrebne podatke s oko 100.000 dužnika u svim kreditima ugovorenim prije 2010., bez obzira na valutu u kojoj je kredit ugovoren, ističu iz Udruge Franak.

“Pozivamo sve dužnike s kojima banka nije ugovorila promjenjivu kamatu na način da se u ugovoru vidi što je promjenjivi, a što fiksni dio kamate, da skinu sa stranica Udruge optužni prijedlog, ispune ga, dodaju svoj ugovor o kreditu i svu potrebnu dokumentaciju te da sve to odnesu na nadležni prekršajni sud”, kazao je Aleksić.

U Udruzi procjenjuju da bankama prijeti ukupno najmanje osam milijardi kuna prekršajnih kazni, a odgovornim osobama u bankama kazna od najmanje milijardu kuna, ako u međuvremenu banke ne ugovore parametar i fiksni dio kamate s dužnicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *