Eurozoni prijeti recesija

Dodajte komentar

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je da bi eurozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spriječi.

“Ne kažemo da se zona eura kreće ka recesiji, ali kažemo da postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno”, rekla je Lagarde na konferenciji MMF i Svjetske banke u Vašingtonu, prenosi France presse.

Fond smatra da postoji šansa od 35 do 40 odsto da će evropska monetarna unija pasti u novu recesiju, što nije beznačajan procenat, navodi Lagarde, dodajući da je recesiju moguće izbeći ako zemlje koje beleže budžetski suficit, kao i one sa deficitom, budu donosile prave odluke.

MMF je ranije ove nedelje snizio prognozu privrednog rasta eurozone na 0,8 odsto u 2014. i na 1,3 odsto u 2015. Međutim, uz rastuću prijetnju od deflacije i pad industrijske prozivodnje, čak i u najvećoj evropskoj privredi Njemačkoj, mogući su i lošiji privredni rezultati.

Direktorka MMF je napomenula da se samo “skroman dio” ekonomskog usporavanja eurozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

Glavni ekonomista MMF Olivier Blanchard upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost eurozone mogla da predstavlja veliki problem za svjetsku privredu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *