Porez na plate iznad 480 eura i dalje 15 odsto

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji izmjene Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se predviđa da se i naredne godine plate iznad 480 eura neto oporezuju po stopi od 15 odsto.

Predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista DPS, Milorad Vuletić, Rešid Adrović, Radovan Obradović, Žana Filipović i Nikola Gegaj.

Plate u iznosu od 480 eura neto, odnosno 720 eura bruto oporezuju se po stopi od devet odsto, a sve iznad toga 15 odsto. Viša stopa od 15 odsto uvedena je u februaru prošle godine kao mjera temporalnog karaktera.

“U cilju dalje finansijske konsolidacije budžeta predlaže se produžavanje važenja poreske stope za oporezivanje ličnih primanja iznad 720 eura i za narednu godinu”, navodi se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona.

Imajući u vidu da je, kako se dodaje u obrazloženju, primjena tih zakonskih rješenja dovela do rasta bruto prihoda po osnovu poreza na dohodak građana za oko 13 miliona eura, primjena te stope je zadržana i za ovu godinu. U cilju dalje održivosti budžeta predlaže se da se i u narednoj godini primjenjuje stopa od 15 odsto na lična primanja iznad 720 eura.

Zakonom o porezu na dohodak građana predviđeno je da se, između ostalog, dohotkom ne smatraju prihodi ostvareni po osnovu igara na sreću i nagradnih igara, što znači da građani koji ostvare prihod po tom osnovu na taj dohodak nijesu obavezni da plaćaju porez.

“Tim zakonom predlaže se da se dobici građana ostvareni od igara na sreću, osim nagradnih igara, smatraju izvorom dohotka i da se oporezuju pa stopi do 150 odsto”, navodi se u obrazloženju.

Odbor je većinom glasova podržao i Predlog dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost PDV, kojim se predlaže da usluge igara na sreću budu oslobođene od plaćanja PDV-a.

Odbor je glasao i za Predlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, kojim se predlaže povećanje koncesione naknade za priređivanje igara na sreću preko interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava sa deset hiljada na 15 hiljada eura.

“Polazeći od neravnopravnog tretmana priređivača lutrijskih igara u odnosu na priređivače ostalih igara na sreću (kazina, automat klubovi i kladionice) predlaže se uvođenje obaveze plaćanja fiksne godišnje naknade, u istom iznosu kao i za kazina, od 50 hiljada eura”, navedeno je u obrazloženju.

Priređivači lutrijskih igara su, kako se dodaje, plaćali varijabilnu naknadu od deset odsto na osnovicu koju čini ukupna vrijednost svih prodatih srećki, listića i kartica umanjenu za vrijednost fonda dobitaka, pa se u cilju ujednačenog tretmana svih priređivača – koncesionara na tržištu igara na sreću uvodi porez za priređivanje lutrijskih igara u iznosu od devet odsto, a osnovicu čini ukupna vrijednost svih prodatih srećki, listića i kartica.

“Uvodi se obaveza uspostavljanja on line sistema nadzora za priređivača lutrijskih igara, izuzev tombola zatvorenog tipa, kao i u kazinima”, navodi se u predloženim izmjenama i dopunama.

Uspostavlja se, kako je objašnjeno, obaveza za koncesionara koji priređuje igre na sreću u kazinima i kladionicama i na automatima da plaća koncesionu naknadu i porez za priređivanje kladioničkih igara. lznos postojeće koncesione naknade je isti kao i u važećem zakonu, dok se umjesto dosadašnje varijabilne naknade koja je iznosila deset odsto uvodi porez za priređivanje igara na sreću u kazinima od devet odsto.

Uvode se, kako se dodaje, novčane kazne za prekršaje odredbi Zakona.

Odbor je takođe podržao Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u prošloj godini i Izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za 2012. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *