Kako u praksi funkcioniše kompanija u kojoj zaposleni idu na odmor kad požele

Dodajte komentar

Richard Branson je nedavno saopštio da oko 170 njegovih zaposlenih u Virginu mogu da uzmu neograničeni broj dana za odmor. Ali ovo nije jedinstven slučaj, takva politika se primjenjuje i u kompanijama kao što su: Netflix, Zynga, Groupon, Glassdoor, Evernote, VMware, HubSpot, Ask.com, i mnogim drugim.

Ovakav potez djeluje prilično radikalno, jer bi mogao znatno da našteti kompanijama, remeteći planove i rokove. „Prema ljudima se treba odnositi kao prema ljudskim bićima, treba im dati tu fleksibilnost, i ja ne vjerujem da će je zloupotrebiti“ kaže Branson.

U realnosti, prednosti su daleko veće od rizika koji ova sloboda nosi sa sobom. David Musyj, predsjednik i generalni direktor Windsor Regional bolnice iz Ontarija, kaže da se, nakon što su prije tri godine prihvatili politiku neograničenog odmora, menadžment bolnice ni malo ne kaje. Ovo su neke od prednosti koje su on i njegove kolege primijetile nakon uvođenja neograničenog odmora:

1. Možete da zaposlite najbolje. Kada ponudite najtraženijim kandidatima neograničeni odmor, imaćete veliku prednost u odnosu na konkurentske kompanije, i kandidat će se prije opredijeliti da radi kod vas.

2. Izbjeći ćete da vam radnici odlaze na odmor u istom periodu. Kompanije mahom zahtijevaju da se sav odmor iskoristi u jednoj godini, stoga zaposleni koji čuvaju svoje dane za neke neočekivane situacije, moraju da se nadmeću sa kolegama kada će ko otići na odmor. Sa uvođenjem neograničenog odmora, zaposleni ne moraju da se otimaju za svoj zasluženi odmor. U Windsor Regional bolnici zaposleni sada mogu da se fokusiraju na ono što je zaista važno, a to su pacijenti.

3. Bolji timski rad. Sa neograničenim odmorom, zaposleni su naučili da ’uskaču’ u pomoć kada je kolega na odmoru. Ranije je to bila obaveza, dok je danas to više zajednički napor, jer znaju da će kolege to isto učiniti za njih kada oni požele slobodne dane.

4. Stvara se pozitivna atmosfera. Kada radnik bolnice želi da izađe ranije sa posla, zbog privatnih obaveza, ne mora da se plaši da će biti disciplinski kažnjen. Nije potrebno da izmišlja razloge. Radnici kada to znaju, radiće bolje i energičnije, dok su na poslu.

5. Lojalnost. „Kada sam počeo da radim u bolnici bilo je svega nekoliko ljudi kojima si mogao da se obratiš za pomoć, danas ih je na stotine“ kaže Musyj.

Vjerovatno se pitate da li se politika neograničenog odmora zloupotrebljava. Musyj kaže da do sada nisu primijetili zloupotrebljavanje: „Naša teorija je da ukoliko neko zloupotrebljava politiku neograničenog odmora, onda je to vaš najmanji problem sa tim zaposlenim“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *