EK: Ni dvanaesta banka ne utiče na smanjenje dvocifrenih kamata

Dodajte komentar

U nacrtu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore se navodi da bankarski sistem ostaje stabilan, a da je Centralna banka u maju odobrila rad još jednoj banci, čime je broj finansiiskih institucija povećan na 12.

– Međutim, broj banaka čini se da nema uticaja na smanjenje kamata na novoodobrene kredite, koje ostaju uporno visoke, na nivou od preko 10 odsto. Premija rizika izgleda da je glavni razlog za povećanje kamata na pozajmice. Bankarski sektorom dominiraju strane bankarske grupe, koje posjeduju ukupno 83 odsto bankarskog kapitala. Međutim, sve banke se oslanjaju na sopstvena sredstva, kako bi nadomjestile nedostatak stranog finansiranja – navodi se u nacrtu izvještaja o napretku.

U izvještaju se dalje nastavqa da su banke prijavile pozitivne finansijske rezultate za 2013, kao i u prvoj polovini 2014, u poređenju sa značajnim gubicima 2012. Kvalitet kredita ostaje ključna briga, pošto se banke bore sa velikim brojem loših kredita. Zbog toga kreditne aktivnosti banaka ostaju ograničene visokim nivoom nevraćenih zajmova i opterećene dugačkim procedurama za naplatu kolaterala kroz sudske procese.

Kako se dodaje, u namjeri da riješi ovaj problem CBCG je u novembru prošle godine usvojila odluku kojom se od banaka zahtijeva da razviju strategiju za rješavanje problema sa lošim kreditima.

-Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju bi omogućio vansudsko restrukturiranje dugova ekonomski održivih kompanija, uključujući prodaju dugova, što bi bilo podržano poreskim olakšicama podsticajima regulatora. U međuvremenu, neke banke su prenijele dio loših kredita na faktoring kompanije. Međutim, usluge faktoringa nijesu regulisane, što stvara pravnu nesigurnost za određene tipove transakcija. Stoga su vlasti u septembru inicirale procedure za pripremu zakona o faktoringu, sa ciljem poboljšanja legalnog pravnog okvira i uspostavljanja adekvatnog nivoa supervizije – ističe se u dokumentu.

U nacrtu izvještaja Evropske komisije se ocjenjuje da nebankarski finansijski sektor ostaje relativno mali i nerazvijen.
-Lani je ukupan godišnji promet na berzi bio manji od jedan odsto BDP-a, dok su premije osiguravajućih kompanija iznosile dva odsto BDP-a. Međutim, posljednja dešavanja bi mogla pomoći da se ova tržišta prošire u budućnosti. U maju ove godine Montenegroberza je zabilježila prvu trgovinu državnim obveznicama, dok je Agencija za nadzor osiguranja po prvi put odobrila licencu banci da se uključi u poslove osiguranja- konstatovano je u nacrtu izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *