Deutsche Bank prognozira kurs eura od 0,95 dolara

Dodajte komentar

Kurs eura će se do 2017. godine ponovo spustiti ispod jednog dolara, pa bi se nakon više od deset godina njime moglo trgovati po 95 američkih centi, prognoziraju u najvećoj njemačkoj banci Deutsche bank.

Takva procjena Deutsche Banka, drugog najvećeg trgovca valutama u svijetu, najdrastičnija je od svih dosadašnjih prognoza iz redova značajnijih investicijskih banaka, od kojih većina već uglavnom očekuje da će euro slabiti.

Izvještaj njemačkog bankarskog diva, u kojem se tvrdi da će vrlo niski povrati od ulaganja i golemi trgovinski viškovi podstaknuti snažan odliv kapitala iz Evrope, sugeriše da će euro depresirati za dodatnih 25 posto.

Već je oslabio 10 posto od maja, kada je njegov kurs dosegnuo gotovo 1,4 dolara – najviši nivo u posljednje dvije i po godine.

Tako bi euro 2017., prema prognozama Deutsche Banka, trebao vrijediti manje od dolara, što je posljednji put bilo zabilježeno 2002., na kraju početne krize povjerenja u projekt uvođenja jedinstvene evropske valute.

Značajniji učesnici deviznih tržišta većinom očekuju nastavak slabljenja eura u idućoj godini. U Barclaysu prognoziraju da će euro pasti ispod 1,1 dolara kroz godinu dana, nakon čega će nastaviti slabiti, a u Goldman Sachsu da će euro vrijediti jedan dolar u 2017. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *