Atlas Mont: Akcionari traže tri miliona od Kneževića

Dodajte komentar

Nezadovoljni akcionari Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Atlas mont, vlasnici 18 odsto akcija, neće dati saglasnost na program razvoja te institucije već će tražiti isplatu vlasničkog udjela, što je tri do 3,2 miliona eura, saznaju “Vijesti ”.

Održavanje prekjučerašnje skupštine akcionara ZIF Atlas monta svojim nedolaskom i nedostatkom kvoruma spriječile su kompanije koje kontroliše Atlas grupa Duška Kneževića. Nova skupština akcionara ovog fonda trebalo bi da bude održana za 20-ak dana.

Članom 185 Zakona o investicionim fondovima predviđeno je da akcionari koji su glasali protiv programa razvoja “imaju pravo na isplatu akcija po prosječnoj neto vrijednosti akcija postojećeg fonda u transformaciji za posljednja tri mjeseca prije donošenja odluke o usvajanju programa razvoja”.

Kompanije koje kontroliše Atlas grupa posjeduju oko 35 odsto akcija zatvorenog investicionog fonda.

Drugi po veličini akcionar Zetagradnja biznismena Blagote Radovića (sa 4,99 odsto) i više domaćih i stranih akcionara iz Slovenije i Hrvatske nezadovoljni su predloženim programom razvoja ZIF-a. Zbog toga će po sili Zakona i dodatnim mišljenjem Komisije za hartije od vrijednosti Atlas mont morati da isplati njihov vlasnički ulog u roku od godinu dana.

Neto vrijednost akcija ZIF Atlas mont je oko 8,5 centi po akciji, a za isplatu su zainteresovani nezadovoljni vlasnici fonda koji posjeduju oko 37 miliona akcija.

Društvo za upravljanje (DZU) Atlas Montom je, prema Zakonu, dužno da akcionare isplati u roku od godinu dana kešom ili izdatim obveznicama sa rokom dospjeća koji nije duži od godinu dana.

Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont nastao je prije više od dvije godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni.

U zatvorenom fondu su ostale nekretnine Atlas monta i kompanije kojima većinski gazduju, a to su: Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas hotels grupa i Atlas penzija, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom. Da bi isplatio nezadovoljne akcionare DZU Atlas Mont vjerovatno će morati da proda nešto od postojeće imovine.

O programu razvoja zatvorenog Eurofonda 20. oktobra

Skupština akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond zakazana je 20. oktobar, kada će se razmatrati program razvoja i za ovaj fond.

Eurofond godinama kontrolišu osobe bliske premijerovom prijatelju Veselinu Baroviću.

Pored više nekretnina višemilionske vrijednosti ovaj ZIF Eurofond većinski gazduje bjelopoljskom kompanijom Bjelasica Rada, ulcinjskom Solanom “Bajo Sekulić” u stečaju i Izborom Bar u stečaju.

U ovom fondu su ostale založene akcije više preduzeća za povučene kredite iz banaka koji nijesu vraćeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *