Kontrolno saslušanje zbog EPCG do 5. novembra

Dodajte komentar

Odbor za antikorupciju, kojem predsjedava Predrag Bulatović (DF), održaće kontrolno saslušanje ministara ekonomije i finansija Vladimira Kavarića i Radoja Žugića, kao i direktora Direkcije zajavne nabavke Mersada Mujevića do 20. oktobra, odnosno najkasnije do 5. novembra, piše Dan.

Kavarić, Žugić i Mujević biće saslušani zbog 15 miliona eura koje je Elektorprivreda platila A2A u periodu od tri godine za konsultantske i pravne usluge.

Termin saslušanja zavisi od obaveza članova odbora. Nastojaćemo da saslušanje održimo do 20. oktobra, a ukoliko ne bude moglo do tada, onda najkasnije do 5. novembra rekao je Bulatović.

Odbor je u julu donio odluku da se održi kontrolno saslušanje i tražio da mu subjekti do 5. septembra dostave izvještaje. Bulatović je saopštio da je EPCG preko Kavarića dostavila svoje viđenje povodom te teme, ali da to nije uradio Mujević, zbog čega će mu odbor uputiti dopis i zatražiti da to uradi.

Izvještaj od Mujevića neće stići jer to nije išlo preko sistema javnih nabavki i nema potrebe da odlažemo u nedogled. Ovdje se radi o 15 miliona koje je EPCG za tri godine platila za savjetodavne i pravne usluge, a smatram da treba vidjeti kome je plaćeno i zašto, jer od toga zavisi i dalja saradnja sa A2A kazao je poslanik Mladen Bojanić (Pozitivna), podnosilac inicijative za kontrolno saslušanje.

Odbor je razmatrao i inicijativu radnika nikšićkog Montavar Metalca da se obavi kontrolno saslušanje vicepremijera Vujice Lazovića, ministra Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčete, koji su, kako tvrde, svojim nečinjenjem doveli to preduzeće u postojeću situaciju. Oni su tražili da Odbor za antikorupciju sasluša v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića kako bi se utvrdilo dokle sestiglo sa istragom u vezi sa tim gdje je nestalo 1,5 miliona eura državne pomoći koja je bila namijenjena za pokretanje proizvodnje, isplatu zaostalih zarada i otpremnina dijelu radnika, kao i ko je za to odgovoran. Investiciono-razvojni fond je vratio Erste banci kredit umjesto vlasnika Nikole Furundžića i tako postao vlasnik nad dvije trećine imovine preduzeća. Odbor će tražiti od nadležnih čije je saslušanje traženo da u roku od 15 dana dostave informaciju u vezi sa predstavkom koju su podnijeli radnici Metalca, kako bi naknadno mogli da odluče o eventualnom konsultativnom saslušanju.

Radnici Metalca, koji su od 15. septembra danonoćno protestovali pred Vladom, a desetodnevni štrajk glađu su prekinuli prošlog petka, traže da im se isplati 14 plata, poveže radni staž za33 mjeseca, kao i otpremnine. Štrajk je prekinut nakon što im je iz Vlade obećano da će ispuniti njihove zahtjeve. J.V.

Traže podatke o postupanju po krivičnim prijavama MANS-a

Odbor je razmatrao i inicijativu MANS-a kojom je traženo konsultativno saslušanje Vučkovića i Stojanovića, zbog nedostatka rezultata u procesuiranju krivične prijave koju su radnici 29 privatizovanih preduzeća, zajedno sa tom NVO, podnijeli u julu 2012. godine. Odbor će tražiti od Vučkovića i Stojanovića da u narednih deset dana dostave informaciju o tome dokle se stiglo povodom krivične prijave, kako bi odlučili o eventualnom kontrolnom saslušanju.

Krivična prijava se odnosi na preduzeća: Imako, Mladost, „Špiro Dacić” i „Lenka” iz Bijelog Polja, Polimka Berane, Termovent Andrijevica, Šuplja stijena, Optel, Građevinar, „Velimir Jakić” i Ugostiteljstvo iz Pljevalja, Gornji Ibar, Ibarmond, Kristal, Dekor, Famod, Šumarsko preduzeće i Roteks iz Rožaja, Ski-centar Bjelasica Kolašin, Impregnacija drveta Kolašin, Ski-centar Durmitor Žabljak, „Vukman Kruščić” Mojkovac, Obod, Trgopromet i Košuta sa Cetinja, Mljekara Podgorica, Rivijera Kotor, Novi prvoborac Herceg Novi i Livnica Nikšić. Iz MANS-a su nedavno kazali da su tek prije nekoliko mjeseci dobili informaciju od Osnovnog državnog tužilaštva iz Pljevalja da je odbačena krivična prijava koja se odnosi na rudnik Šuplja stijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *