FBI: Kinezi kradu poslovne tajne

Dodajte komentar

Direktor FBI Džejms Komi rekao je da gotovo svaka veća kompanija u SAD na udaru hakera koji rade za kineska preduzeća.

On je naveo da je Kina u vrhu liste zemalja koje žele da ukradu poslovne tajne najvažnijim firmama u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Postoje dvije vrste velikih kompanija u SAD, one koje su bile hakovane od strane Kineze i one koje ne znaju da su bile hakovane od strane Kineza“, rekao je Komi.

Šef FBI je svoju teoriju potkrijepio podacima iz maja ove godine, kada su petorica pripadnika kineske vojske optužena da su neovlašćeno upadali na sajtove firmi iz SAD u želji da ukradu poslovne tajne.

To je bio prvi, istorijski slučaj da su federalni istražitelji pokrenuli postupak za sajber špijunažu.

Ta jedinica kineske vojske je bila zadužena da krade poslovne ideje od američkih preduzeća kako bi ih prenijela kineskim državnim kompanijama, naročito u metalskoj i solarnoj industriji.

Krađom informacija kineska preduzeća smanjuju troškove istraživanja i razvijanja novih tehnologija.

“Oni kopiraju i kradu podatke da bi vidjeli kako određena kompanija prilazi pregovorima sa kineskim kompanijama. Ipak, veoma lako se otkrivaju, uporedio bih ih sa pijanim provalnicima koji nogom otvaraju ulazna vrata, lome pokućstvo i iz kuće kradu samo televizor“, rekao je Komi.

Kinesko ministarstvo odbrane imalo je veoma oštar odgovor na ove optužbe.

“Od slučaja Vikiliksa i Edvarda Snoudena, američka hipokrizija i dupli standardi u vezi sa sigurnošću na internetu su odavno bili jasni“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *