Stečajni upravnici dobili svoju Komoru

Dodajte komentar

Nakon ljekarske, notarske i advokatske, Crna Gora je dobila i Komoru stečajnih upravnika. Zaštita njihovih prava, ali i pokušaj informisanja javnog mnjenja o toj profesiji, biće između ostalog, posao predsjednika Komore Milana Kastratovića.

Kastratović za Antenu M kaže da je stečajni upravnik teško i stresno zanimanje, jer kada se uđe u firmu u koju je uveden stečaj problemi su ogromni a svi od upravnika očekuju rješenje.

“Treba promjenom Zakona, koje je pokrenulo ministarstvo, da se promijeni i jedan kompletan ambijent, treba Komora da bude priznata i efikasna”, kazao je on.

Mora biti efikasno jer je u pitanju kontrola ogromnih količina novca, kaže Kastratović, ističući da je utoliko odgovornost stečajnih upravnika veća.

“Po našoj procjeni trenutno kontrolišemo oko dvije milijarde eura imovine. To je ozbiljan posao kojem država treba na poseban način da se posveti-razna dugovanja i naplate dugova. Stečajni upravnici su u tom poslu kao vaga”, kazao je on.

Crna Gora ima 160 stečajnih upravnika. Stečajni Upravnik Solane Ognjen Jovović kaže da podržava ideju udruživanja.

“Kao i svako esnafsko udruženje smatram da Komora ima snagu. Mislim da se treba udružiti da bi se zaštitila struka i profesija i interesi, i da bi se moglo na kraju uticati i na zakonodavstvo i javno mnjenje. Treba da se pojasni suština i kompleksnost posla kojim se bave stečajni upravnici. To je složen posao njihova prava, obaveze i mogućnosti. Mislim da danas postoje ogromna očekivanja od stečajnih upravnika”, kazao je on.

A stečajni upravnici, ističe Jovović, imaju zakonom tačno propisane ciljeve stečajnog postupka.

“Kad imate velike ambicije u poslovanju teško je ukoliko ne postoji dobar menadžment. Stečajni upravnik ne može da bude stručnjak za sve, ukoliko se ne poklope svi faktori-volja menadžmenta, vlasnika, upravnik je nemoćan u svemu tome”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *