Slovenački ustavni sud suspendovao javno objavljivanje podataka o lošim kreditima

Dodajte komentar

Slovenački ustavni sud u petak je privremeno suspendovao zakonsku odredbu po kojoj su banke u vlasništvu države do sredine ovog mjeseca morale objaviti sve podatke o svojim lošim kreditima.

Prema zakonu o informacijama od javnog značenja, što ga je parlament potvrdio u junu s ciljem da se javno razotkriju krivci za krivu kreditnu politiku vodećih banaka iz vremena prije izbijanja globalne finansijske krize, banke bi morale javno objaviti podatke o nenaplativim kreditima, s njihovim stanjem od kraja prošle godine, uključujući naziv i sjedište kompanija i osoba kojima je kredit bio odobren, visinu svote te podatke o izdatim jamstvima za kredit.

Centralna banka, te Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) odmah su ustavnom sudu uputile zahtjev za poništavanje te zakonske odredbe. Argument banaka je da bi javno otkrivanje osjetljivih poslovnih podataka o datim kreditima narušilo povjerljivost bankarskog poslovanja te smanjilo kredibilitet državnih banaka u poslovanju s komitentima.

Primjena zakona sada je odlukom ustavnih sudija suspendovana, sve dok ustavni sud ne donese konačnu odluku je li spomenuti zakon u suprotnosti s ustavom.

Lani je na takozvanu “lošu banku”, ustanovu koja upravlja lošim kreditnim plasmanima banaka tokom njihove sanacije, bilo preneseno 4,5 milijarde eura loših kredita banaka. No i nakon toga u njihovim bilansima ostalo je loših kredita za oko 6 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *