Siemens traži 14 miliona eura i odlaganje gradnje trafostanice

Dodajte komentar

Kompanija Siemens nedavno je identifikovala problem sa zemljištem na kojem je trebalo da počne gradnja trafostanice Lastva, zbog čega je podnijela dopis CGES-u tražeći da se nepredviđena situacija što prije riješi, pišu Dnevne novine.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, zbog lošeg idejnog projekta u pogledu geologije, datog od Elektroprenosa, kompanija Siemens, koja je zadužena za gradnju trafostanice, tražila je produžetak roka gradnje za 500 dana i dodatnih 14 miliona eura. Glavni problem predstavlja zemljište u Lastvi, koje nije pogodno za gradnju trafostanice, te se mora iskopati i premjestiti, a cjelokupno mjesto kamenom ojačati.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dnevnim novinama je potvrđeno da je bilo određenih nepravilnosti na terenu predviđenom za gradnju trafostanice.

“Naime, projekat izgradnje TS Lastva je pripreman i ugovoren u skladu sa međunarodnim pravilima (FIDIC). CGES je u skladu sa pravilima banke koja je odobrila kredit za ovaj projekat angažovala konsultantsku kuću, odnosno inženjera, čija je uloga da obavlja formalnu komunikaciju sa izvođačem radova (Siemens Beč) i da nepristrasno tumači moguće sporne situacije koje se često pojavljuju kod realizacije ovako kompleksnih projekata. U konkretnom slučaju, Siemens je identifikovao potencijalni problem na terenu i u skladu sa procedurom uputio dopis CGES-u i konsultantu, koji su u fazi ocjene tog dokumenta. U skladu sa pravilima, a bez obzira na ovaj događaj, aktivnosti na projektu se odvijaju u skladu sa zacrtanom dinamikom”, kazali su iz CGES-a.

Da je došlo do nepredviđenih okolnosti, saopšteno je i iz kompanije Siemens. Ipak, na pitanje da li su tražili dodatni rok ili novac za realizaciju projekta, iz kompanije Siemens nijesu željeli da odgovore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *