MTrading: Nezaposlenost u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača!

Dodajte komentar

Prošle nedjelje nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Vijest koja je najviše utjecala na nastavak jačanja dolara jest dodatni pad stope nezaposlenosti u SAD-u, na samo 5,90%, što je najniža stopa u posljednjih 6 godina. Investitori na finansijskim tržištima ovom su viješću bili pozitivno iznenađeni budući da su očekivali da će stopa nezaposlenosti biti veća. Samo u septembru je u SAD-u otvoreno 248.000 novih radnih mjesta što je mnogo više od očekivanih 216.000.

Na temelju ove vijesti dolar je ojačao dodatnih 1% te u trenutku pisanja članka na platformama MTradinga, vodeće online brokerske kuće u regionu, kurs EUR/USD iznosi 1,2542. Od maja ove godine dolar je ojačao više od 10% u odnosu na euro.

Osim valutnog tržišta, i ostala su tržišta reagirala na ovu vijest. Akcije/dionice na Zapadu su nastavile rasti. Od sredine prošle sedmice američki SP500 indeks porastao je više od 2% te se ponovno približio rekordno visokoj vrijednosti. Vrijednost akcija/dionica u Zapadnoj Europi također je porasla, no u nešto manjoj mjeri. Cijena nafte i zlata nastavila je padati. Na platformama MTradinga cijena barela nafte trenutno iznosi 88 dolara po barelu dok je cijena unce zlata trenutno 1193 dolara.

Budući da brokerske kuće kao što su MTrading omogućuju svojim klijentima otvaranje tzv. kratkih pozicija (shortselling), na padu cijene finansijskih instrumenata se također može ostvariti profit, često i veći nego pri rastu, jer do pada uvijek dolazi kada izlaze loše vijesti pa u strahu od pogoršanja ekonomske situacije investitori naglo prodaju instrumente i ruše cijenu.

Od ostalih događanja iz prošle sedmice od veće važnosti je i konferencija za štampu Europske centralne banke na kojoj je predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio da će iznos novca koji će ECB ubrizgati u finansijski sustav s ciljem podsticanja ekonomske aktivnosti vjerojatno biti manji od najavljenih 1000 milijardi eura. Analitičari velikih banaka očekuju da bi iznos mogao iznositi približno 200 milijardi eura.

Za ovu sedmicu najavljeno je manje važnih vijesti nego za prošlu, pa se može očekivati privremeno smirivanje tržišta. Nekoliko vijesti koje bi mogle utjecati na tržište bit će odluke o kamatnim stopama centralnih banaka Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledajte na ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na tržištu možemo očekivati idućih mjeseci?

Američki dolar će dugoročno vjerojatno nastaviti jačati te će za godinu ili dvije biti jači nego sada, ali budući da već mjesecima jača bez prestanka, za očekivati je barem privremeni predah. Ukoliko dođe do korekcije te se kurs EUR/USD ponovno približi razini od 1.3000, to treba iskoristiti za povoljniju kupnju američke valute.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (07.10.2014) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu te će biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *