Banke u Srbiji upozoravaju klijente zbog transakcija sa Rusijom

Dodajte komentar

U nekoliko banaka u Srbiji klijentima se izdaju pismena upozorenja da novac koji uplaćuju možda neće stići do krajnjeg odredišta ako posluju s ruskim državljanima i njihovim firmama koji su pod sankcijama EU i SAD.

Te banke, koje nisu željele da im se navodi ime, savjetuju klijentima da provjere kome uplaćuju novac, odnosno da provjere da li u vlasničkoj strukturi kompanija s kojima posluju ima i ruskih državljana koji su pod sankcijama.

Prilikom plaćanja iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u Srbiji imaju u inostranstvu korespondentsku banku, preko koje se vrši plaćanje.

Kako su objasnili u bankama kroz primjer, ako želite da uplatite novac nekome u Velikoj Britaniji, ta uplata može da ide preko Dojče banke, kao korespondentske banke, koja je u EU i koja primjenjuje sankcije prema Rusiji, pa postoji mogućnost da onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

Iz Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da ova institucija nije izdavala uputstvo poslovnim bankama koje bi se odnosilo na finansijske transakcije s Ruskom Federacijom ili firmama iz te države.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *