Evropa dijeli EPCG na tri preduzeća

Dodajte komentar

Sa­stav­ni dje­lo­vi Elek­tro­pri­vre­de, FC Di­stri­bu­ci­ja, FC Pro­iz­vod­nja i FC Snab­di­je­va­nje, mo­ra­ju bi­ti po­di­je­lje­ni i funk­ci­o­nal­no i prav­no raz­dvo­je­ni do 1. ja­nu­a­ra na­red­ne go­di­ne, po­ru­čio je di­rek­tor se­kre­ta­ri­ja­ta Ener­get­ske za­jed­ni­ce Ja­nez Ko­pač.

– Te cje­li­ne ne smi­ju bi­ti pod nad­zo­rom istog or­ga­na. Na pri­mjer, FC Pro­iz­vod­nja će bi­ti pod nad­zo­rom Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja a Snab­di­je­va­nje pod nad­zo­rom Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je. Ta­ko­đe, vla­snik in­fra­struk­tu­re ne tre­ba da ima uti­ca­ja na snab­dje­va­ča, jer mo­že zlo­u­po­tri­je­bi­ti po­lo­žaj.

Ta oba­ve­za je bi­la dio dru­gog ener­get­skog pa­ke­ta, a od po­čet­ka na­red­ne go­di­ne ze­mlje čla­ni­ce Ener­get­ske za­jed­ni­ce mo­ra­ju pre­u­ze­ti tre­ći pa­ket – ka­zao je Ko­pač na sjed­ni­ci Od­bo­ra za eko­no­mi­ju, gdje je pred­sta­vljao go­di­šnji iz­vje­štaj o im­ple­men­ta­ci­ji stra­te­gi­je Ener­get­ske za­jed­ni­ce.

On je ka­zao da je raz­dva­ja­nje EPCG je­dan od pri­o­ri­te­ta, dok je po­red to­ga na­veo i da se no­vi za­kon o ener­ge­ti­ci mo­ra usvo­ji­ti po­čet­kom na­red­ne go­di­ne.

– Usva­ja­njem no­vog za­ko­na od­go­vor­nost za ba­lan­si­ra­nje će sno­si­ti ve­li­ki po­tro­ša­či. Oni mo­ra­ju pla­ni­ra­ti po­tro­šću, ali ako se ne dr­že to­ga stva­ra­ju pro­ble­me i zbog to­ga mo­ra­ju od­go­va­ra­ti – is­ta­kao je Ko­pač i pod­sje­tio na pro­šlo­go­di­šnju ne­le­gal­nu po­tro­šnju Kom­bi­na­ta alu­mi­ni­ju­ma, kao uzrok de­ba­lan­sa.

– KAP je la­ni ne­na­ja­vlje­no na­pra­vio ot­klon i CGES je po­tro­še­nu stru­ju mo­rao pla­ti­ti iz svog dže­pa. Pred­u­ze­će pla­ni­ra od­re­đe­ni ni­vo pro­iz­vod­nje, snab­dje­vač ku­pi po­treb­nu ko­li­či­nu ener­gi­ju i ka­da pred­u­ze­će sma­nji pro­iz­vod­nju snab­dje­vač mo­ra da je pro­da na ber­zi – na­veo je Ko­pač.

Na pi­ta­nje pred­sjed­ni­ka od­bo­ra Alek­san­dra Da­mja­no­vi­ća (SNP) ho­će li bi­ti sank­ci­ja uko­li­ko se EPCG ne raz­dvo­ji do 1. ja­nu­a­ra, Ko­pač je od­go­vo­rio da je razdvja­nje za­kon­ska oba­ve­za, ko­ja u prak­si ni­je re­a­li­zo­va­na.

– Uko­li­ko se to ne ura­di, ima­mo pra­vo da po­kre­ne­mo pre­kr­šaj­ni po­stu­pak ko­ji se od­vi­ja u vi­še fa­za, a mo­že re­zul­ti­ra­ti sank­ci­ja­ma. Sr­bi­ju smo, na pri­mjer, ka­zni­li zbog ne­raz­dva­ja­nja Sr­bi­ja­ga­sa – re­kao je Ko­pač.

Po­moć­nik mi­ni­stra eko­no­mi­je Mi­o­drag Ča­no­vić ka­zao je da iz A2A, ko­ja upra­vlja EPCG, po­sta­vlja­ju pi­ta­nje šta će bi­ti sa ak­ci­ja­ma pri­li­kom odva­ja­nja kom­pa­ni­je. Isti pro­blem, ka­ko je do­dao, bio je i pri­li­kom odva­ja­nja EPCG i CGES-a.

– Kom­plek­san je za­kon i te­ško ga je im­ple­men­ti­ra­ti jer EPCG ni­je dr­žav­na fir­ma sa 100 od­sto vla­sni­štva, ne­go ima­mo stra­te­škog part­ne­ra ko­ji ima 41,7 od­sto ak­ci­ja. Oni se pri­dr­ža­va­ju ita­li­jan­skih za­ko­na i pra­vi­la, pa sve tre­ba uskla­di­ti – na­veo je Ča­no­vić.

Član od­bo­ra Re­gu­la­tor­ne agen­ci­je za ener­ge­ti­ku Mi­ro­slav Vuk­če­vić ka­zao je da je pre­ma za­ko­nu tre­ba­lo da se EPCG raz­dvo­ji pri­je tri go­di­ne i do­dao da RAE ni­je mo­gla da ih ka­zni zbog to­ga.

– RAE je da­la mi­šlje­nje na mo­de­le raz­dva­ja­nja ko­je je EPCG pred­la­ga­la – sa­op­štio je Vuk­če­vić.

RAE ne smi­je bi­ti za­vi­sna od po­li­ti­ča­ra

U tre­ćem pa­ke­tu je pred­vi­đe­no da RAE mo­ra bi­ti ne­za­vi­san od po­li­tič­kog i ko­mer­ci­jal­nog in­te­re­sa.

– RAE je sa­da for­mal­no ne­za­vi­san or­gan. Re­gu­la­to­ri u dru­gim dr­ža­va ima­ju pro­sjek pla­ta na ni­vou dje­lat­no­sti ko­ju nad­zi­ru. Ne­pri­hva­tlji­vo je i da RAE če­ka iz­ja­šnje­nje Vla­de i Skup­šti­ne na iz­vje­štaj, jer su la­ko smje­nji­vi uko­li­ko se ne usvo­ji iz­vje­štaj, ta­ko da ovla­šće­nja re­gu­la­to­ra tre­ba pro­mi­je­ni­ti – na­gla­sio je Ko­pač.

Mon­te­ne­gro bo­nus bez li­cen­ce za gas

Ko­pač je na­veo da je oba­ve­za i prav­ni okvir za gas ko­ji će, ka­ko je na­veo, pri­je ili ka­sni­je sti­ći u Cr­nu Go­ru. Is­ta­kao je i da Mon­te­ne­gro bo­nus, ko­jeg je Vla­da od­re­di­la za ope­ra­to­ra pre­no­snog si­ste­ma ga­sa, ne smi­je bi­ti vla­snik ga­sne in­fra­struk­tu­re, dok je Vuk­če­vić na­veo da RAE ne da MB-u li­cen­cu za gas jer ne­ma in­fra­struk­tu­ru.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *