Svjetske berze: Indeksi ostali isti

Dodajte komentar

Berzanski indeksi na Vol stritu u četvrtak su ostali skoro nepromijenjeni, nakon burnog trgovanja u kojem su cijene akcija bile u minusu i više od jedan odsto, jer je ulagače razočarala Evropska centralna banka (ECB).

Dow Jones je oslabio 0,02 odsto na 16.801 bod, dok su S&P 500 i Nasdaq ojačali 0,01 odsto na 1.946 bodova, odnosno 0,18 odsto na 4.430 poena. 

Cijene akcija na evropskim berzama pale su u četvrtak, pa je londonski FTSE indeks skliznuo 1,69 odsto na 6.446 bodova, frankfurtski DAX 1,99 odsto na 9.195 poena, a pariski CAC 2,81 odsto na 4.282 boda.

U prvom dijelu trgovanja u četvrtak S&P 500 indeks potonuo je više od jedan odsto, jer je ulagače razočarala (ECB). Predsjednik ECB, Mario Draghi, kazao je nakon redovne sjednice da će ta institucija početi da kupuje pokrivene obveznice sredinom oktobra, a hartije od vrijednosti s pokrićem u imovini (ABS) u četvrtom tromjesečju.

Analitičari očekuju da će ECB najaviti kupovinu ABS-a i pokrivenih obveznica u iznosu od 200 milijardi eura u narednih godinu.

„Draghi je potvrdio da će ECB kupovati hartije od vrijednosti tokom naredne dvije godine, ali je razočarao jer nije otkrio iznose tih programa. To pokazuje da su čelnici ECB-a odlučili da pričekaju razvoj događaja“, kazao je ekonomista u kompaniji Schroders, Azad Zangana.

Ulagači su očekivali odlučnije poteze ECB-a jer dosadašnje mjere monetarne politike nijesu podstakle kreditiranje, nužno za oporavak ekonomije eurozone i podsticanje inflacije kako bi se suzbili deflacijski pritisci.

Ulagače je u četvrtak razočarao i podatak o padu novih narudžbi u američkoj industriji u avgustu za rekordnih 10,1 odsto. Ukoliko se izostave kolebljive narudžbe za avione, pad novih narudžbi iznosio je svega 0,1 odsto, ali to je slabiji podatak nego što se očekivalo.

Ipak, pred kraj trgovanja ulagači su zanemarili slabe ekonomske pokazatelje iz većine najvećih svjetskih ekonomija, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke. Tim prije što ih je ohrabrio podatak o padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice za osam hiljada na 287 hiljada.

Zbog toga je vrlo vjerovatno da će i vladini podaci o zaposlenosti, koji će biti objavljeni u petak, biti u skladu ili bolji od očekivanja. Analitičari procjenjuju da je u septembru otvoreno oko 215 hiljada novih radnih mjesta.

U četvrtak se oporavio, za jedan odsto, i Russell 2000 indeksa malih kompanija, koji je na taj način izašao iz zone korekcije. U srijedu je taj indeks bio na gubitku više od deset odsto u odnosu na najviši prethodni nivo iz marta, od 1.208 bodova, što, po definiciji, predstavlja korekciju cijena dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *