Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan, ekonomiju očekuju brojni rizici

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 62. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za avgust 2014. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom mjesecu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2014. godini. Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Savjet je ocijenio da rastuća nelikvidnost realnog sektora i dalje predstavlja ključnu ranjivost crnogorske ekonomije. Stanje u bankarskom sektoru je ocijenjeno stabilnim.

Savjet je usvojio Preporuke Vladi Crne Gore za vođenje ekonomske politike u 2015. godini. Na sjednici je konstatovano da se u ovoj godini očekuje stopa rasta BDP-a od oko 2,5%,  što ukazuje  da je Crna Gora definitivno izašla iz recesije u kojoj je bila u 2012. godini, ali da je i rast i dalje usporen i da bi ga trebalo u narednom periodu dinamizirati. Budžetski deficit će biti niži od prošlogodišnjeg s obzirom da su mjere fiskalne konsolidacije počele da daju pozitivne rezultate. Deficit tekućeg računa platnog bilansa je za prvih šest mjeseci ove godine bio viši u odnosu na isti period prethodne godine i pokazatelj je naše niske konkurentnosti.

Konstatovano je da će se crnogorska ekonomija u narednom periodu suočiti sa velikim brojem rizika: očuvanje fiskalne stabilnosti, prelivanje negativnih šokova iz inostranstva, visoko učešće loših kredita, visok stepen nelikvidnosti realnog sektora, nizak nivo konkurentnosti, visoke kamatne stope, nediverzifikovanost izvoza, visok deficit tekućeg računa platnog bilansa i dr. Savjet je ocijenio da su u uslovima eurizovane i male ekonomije, kao što je crnogorska, i instrumenti za prilagodjavanje i raspoloživa sredstva  u velikoj mjeri ograničeni. Stoga akcenat ekonomske politike u 2015. godini treba da bude na strukturnim reformama koje će promovisati rast i razvoj i kreirati stabilnost.

Najvažnije mjere ekonomske politike treba da se odnose na nastavak fiskalne konsolidacije, postupnu promjenu modela razvoja, unaprjeđenje konkurentnosti crnogorske privrede, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak strukturnih reformi i privatizacije, donošenje sistemskih zakona u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, nastavak deregulacije, otklanjanje biznis barijera i dr. Prilikom analiziranja izabranih oblasti date su ključne preporuke i rok za njihovu realizaciju, rizici sa kojima se možemo susresti i smjer kretanja rizika, kratak opis stanja u posmatranoj oblasti, kao i predlog operativnih mjera da bi se realizovale ključne preporuke.

Savjet je donio Odluku o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura kojom se vrši usklađivanje sa propisima Evropske unije u oblasti obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja i propisuju kaznene mjere u vidu prekršaja i prekršajnih sankcija prema subjektima koji budu kršili odredbe ove odluke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *