Nova vozila ne moraju na tehnički pregled

Vlasnici novoproizvedenih automobila prve tri godine od dana kupovine neće morati da podnose dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, ukoliko ono za taj period nije učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi. To je, naime, predviđeno predlogom izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, o kojima će se izjasniti Vlada i parlament.

Izmjenama je, kako se navodu u biltenu Dokument, čiji je izdavač MUP, predviđeno i da će postojati mogućnost da vlasnik automobila ovlasti stanicu za tehnički pregled da u njegovo ime preuzme saobraćajnu dozvolu, registracionu naljepnicu i tablice, a u cilju smanjenja gužvi na šalterima, pišu Dnevne novine.

„Nacrt zakona takođe uvodi novinu kroz kategoriju mladog vozača, odnosno osobe do 24 godine. Kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda za ovu ranjivu populaciju, predlaže se uvođenje dodatnog ograničenje brzine za ove vozače do 70 km/h na putu, dok je za moped propisana brzina 40 km/h”, navodi se u Dokumentu, uz napomenu da se mladim vozačima „apsolutno neće tolerisati postojanje alkohola u krvi”.

Nacrt je predvidio i smanjenje novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju, što će, kako se navodi, dovesti do njihove efikasnije naplate. Inače, kazne će biti manje za nekoliko desetina eura.

„Tako bi eventualnim usvajanjem zakona, kaznu za pogrešno parkirano vozilo građani plaćali od 50 do 120 eura, umjesto važeće kazne od 60 do 150″, navodi se u Dokumentu, uz napomenu da bi kazna za prekoračenje brzine bilo od 50 do 150, umjesto od 70 do 200 eura.

A ako bi građanin platio kaznu u roku od osam dana, onda bi ona bila umanjena za trećinu.

Podsjećamo da novi zakon predviđa i da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom.

MUP uvodi GPS radi uštede

Shodno činjenici da je Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) postao potreba svih velikih službi, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo sa ugradnjom sistema za praćenje i kontrolu kretanj a službenih vozila, navodi se u časopisu Dokument.

Naime, do kraja godine planirana je ugradnja 600 uređaja za pozicioniranje službenih vozila MUP-a, a projekat obuhvata i izradu softvera za praćenje ovih automobila, obuku zaposlenih, te isporuku vektorskih mapa Crne Gore.

Po isteku trogodišnjeg ugovora, vrijednog 145.656 eura kompletan sistem ostaće u vlasništvu MUP-a. Odgovorni za kontrolu GPS-a na ovaj način moći će u svakom trenutku da prepoznaju kada se neko vozilo koristi za službene potrebe i da li se koristi u privatne svrhe.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *