Hrvatska od turizma za pola godine zaradila 2,12 milijardi eura

Dodajte komentar

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci 2014. godine, prihodi od turizma iznosili su 2,12 milijarde eura, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rat od 2,2 posto.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom periodu 10,3 posto, što u odnosu na isti period 2013. predstavlja blagi rast udjela od 0,4 postotna poena.

Rast prihoda od turizma zabilježen je i u drugom tromjesečju 2014. godine te je od aprila do juna ostvareno 1,8 milijardi eura prihoda od turizma, što je 2,8 posto više nego u istom periodu 2013. godine. Udio prihoda od turizma u BDP-u iznosio je u tom periodu 17 posto, odnosno 0,8 postotna poena više nego lani.

„Prihodi od turizma ostvareni u prvoj polovini 2014. godine prate uspješne rezultate turističkog prometa te vjerujem da će se trend nastaviti do kraja godine. Ova turistička godina do sada je bila izuzetno uspješna, a rast fizičkih i finansijskih pokazatelja dokazuju kako je Hrvatska sve privlačnija i popularnija turistička destinacija među turistima iz cijeloga svijeta. Ostvareni rezultati su i direktan pokazatelj predanog rada čitavog turističkog sektora te istovremeno motiv svima da još snažnije razvijamo turizam Hrvatske koja u svjetskim okvirima zaista ima potencijal da bude na samom vrhu turističkih odredišta”, komentisao je ministar turizma Hrvatske Darko Lorencin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *