Centralna banka: Moguće i ograničenje kamatnih stopa

Dodajte komentar

Sveobuhvatnu analizu kamatnih stopa Centralna banka još nije završila, ali su iz ove institucije Pobjedi kazali da ona uključuje i moguća ograničenja.

Na pitanje da li je završena analiza kamatnih stopa koju je prije mjesec dana javno najavio viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević, iz ove institucije su Pobjedi saopštili da se ona trenutno radi.

– Analiza kamatnih stopa koja se trenutno radi u Centralnoj banci Crne Gore ima za cilj sagledavanje prostora u kome CBCG može vršiti uticaj na tom planu, uključujući moguća ograničenja kamatnih stopa navodi se u odgovoru CBCG.

Iz ove institucije su podsjetili da je analiza kamatnih stopa složen proces.

– Taj proces zahtijeva temeljnu i preciznu ekonomsku i pravnu analizu podsjetili su iz vrhovne monetarne vlasti.

Praćenje kamatnih stopa i posmatranje trendova u bankarskom sistemu, dodali su, je kontinuirana aktivnost Centralne banke.

Nepodijeljene su ocjene da su kamatne stope u Crnoj Gori visoke, ali je takođe tačno da je mogućnost djelovanja CBCG na smanjenje kamatnih stopa dobrim dijelom ograničena. Šta će pokazati najnovija analiza i koliko će biti prostora za djelovanje, ne računajući preporuke, brzo bi trebalo da se vidi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *