7 “smrtnih grehova” pri slanju molbi za posao

Preduzetnik Brian Daniel kojemu je zapošljavanje novih ljudi česta praksa, u komentaru na LinkedInu objavio je kako mu pogled na određene biografije predstavlja noćnu moru iz koje se teško može probuditi.

Daniel je naveo sedam “smrtnih grehova” koje ne treba ;initi pri slanju CV-a:

1. Koristite email kompanije(ako ste zaposleni)
Ovo je vjerovatno najveći “smrtni grijeh” pri traženju posla jer jednostavno nema smisla na mnogim nivoima. Ako ne želite da poslodavac vaš mail pošalje u smeće, pošaljite ga s privatne adrese.

2. Neozbiljna email adresa
Menadžeri ljudskih resursa svakodnevno dobijaju mailove s adresa poput “[email protected]” ili “[email protected]”. Ako želite da se vaše pismo uop[e otvori, vaša email adresa bi trebala sadržati jednostavne varijacije imena i prezimena.

3. Ne slijedite uputstva
Svakako biste trebali slijediti određene upute o postupku prijave koje mogu biti navedene u oglasu. Prije nego što pritisnete “pošalji”, provjerite li jeste li sve učinili kako treba.

4. Neprekidno se javljate
Ako ste se javili poslodavcu, a on vam se neko vrijeme ne javlja, postoje dvije mogućnosti: prva je da je u fazi razmatranja vaše molbe, a druga je da nije zainteresiovan. Najgore što možete napraviti je da opet šaljete molbe. Stanite na loptu i budite strpljivi.

5. Zovete na telefon kada ne biste trebali
U nekim oglasima za posao posebno se navodi broj telefona na koji se treba nazvati kako bi se dogovorio razgovor za posao. Ako to nije slučaj, poyivanje bi moglo biti kontraproduktivno i zato se koncentri[ite na što bolju email korespondenciju.

6. Šaljete preopširno propratno pismo
Ako poslodavac traži propratno pismo, pošaljite ga i neka bude kratko i jasno. Ne pišite svoju životnu priču kako u slobodno vrijeme planinarite, a najviše volite kuvati, jer poslodavcu to nije od prevelikog značaja.

7. Gramatičke greške
Pravopis je vrlo važan pri slanju molbi za posao – ako vam se dogodi nekoliko grešaka to vas može itekako diskreditovati kod mogućeg poslodavca.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *