11 pravila ponašanja na sastancima

Dodajte komentar

Radne obaveze mnogih uključuju i učestvovanje na poslovnim sastancima. Međutim, u uredskom okruženju rijetko ćete čuti kako ih netko stvarno voli. Ali, bez obzira što mislili o sastancima, bitno je da se na njima ponašate profesionalno i pristojno.

Business Insider donosi nekoliko pravila o tome kako se ponašati na poslovnim sastancima, na temelju savjeta stručnjakinje za karijeru Barbare Pachter.

  1. Jedno od osnovnih pravila je da se na zakazanom sastanku morate pojaviti na vrijeme. Ako kasnite, znajte da time možda trošite tuđe vrijeme.
  2. Ukoliko se svi učesnici ne poznaju, a vi ste zakazali sastanak, predstavite druge ljude prije početka.
  3. Dođite pripremljeni, budite upućeni o čemu se radi na sastanku i imajte pripremljena prava pitanja.
  4. Ako vi vodite sastanak, pripremite dobar dnevni red i plan izlaganja, kako ne biste ‘odlutali’ s teme.
  5. Govorite dovoljno glasno. Jedna od čestih situacija na većim sastancima je da se neki učesnici ustručavaju glasno izreći nešto ili postaviti pitanje. To se nikako ne čini profesionalnim.
  6. Počnite govorite dovoljno rano. Kasnije je sve teže uključiti se u konverzaciju i reći svoje mišljenje.
  7. Držite se nepisanih pravila konverzacije. Nije pristojno nekoga prekinuti dok govori, ali zavisno o situaciji ponekad je i to potrebno kako bi se čuo i vaš glas. Važno je prepoznati dobar trenutak.
  8. Budite sažeti i jasni. Izbjegavajte ponavljanje istih fraza i navođenje nebitnih informacija.
  9. Mobilni telefon zadržite u džepu. Mnogi imaju običaj za vrijeme sastanaka držati ih na stolu, ali kada počne vibrirati i svjetliti – sve će oči biti uprte u vas.
  10. Na sastanku je prihvatljivo piti kavu ili vodu, a trebalo bi izbjegavati jelo (osim ako se ne radi o radnom ručku ili doručku). Ako iz nekog razloga morate jesti za vrijeme sastanka, zatražite dopuštenje od ostalih.
  11. Postavite pitanja u pravo vrijeme. Nemojte biti jedan od onih koji sve ostavljaju za kraj kada se ostali već spremaju za odlazak.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *