Za dvije godine odbacuju dolar?

Dodajte komentar

Rusiji bi mogle da budu potrebne dvije do tri godine da počne da svoje međunarodne obaveze namiruje u rubljama, kaže prvi čovjek druge po veličini ruske banke.

Predsjednik VTB Andrej Kostin kaže da bi u tom periodu mogli da se pokrenu svi neophodni mehanizmi i da je jedino pitanje koliko su banke spremne da preuzmu rizika, jer bi, kako tvrdi, aktuelno političko rukovodstvo podržalo takav potez.

Kostin se za ovu mjeru zalaže već deset godina, pa ruski mediji navode da ona nije usko povezana sa ruskim odgovorima sankcijama EU i SAD.

“Nisam naišao na razumijevanje po ovom pitanju sa prethodnim rukovodstvom Centralne banke prije deset godina. Oni su vjerovali da, s obzirom na to da je dolar radio posao, ne bi trebalo ništa da radimo i da bi namirivanje u rubljama samo nosilo nepotreban rizik. Pod novim rukovodstvom, stav CB se promijenio i mislim da smo na putu da napravimo veliki korak”, rekao je Kostin.

On je rekao da su za Centralnu banku apsolutni prioriteti stvaranje nacionalnog platnog sistema i uspostavljanje domaće rejting agencije, o čemu se već neko vrijeme govori u ruskoj javnosti.

Istovremeno, EU i SAD raspravljaju o pooštravanju sankcija uvedenih zbog krize u Ukrajini, a jedna od mjera bi mogla da bude i isključivanje iz globalnog SWIFT sistema za međunarodni transfer novca.

“To bi bila tačka bez povratka i svaki dalji dijalog bi bio nemoguć ako bi se to dogodilo. Ne znam kako bi Zapad mogao da očekuje da blokira SWIFT, a da dobije podršku u borbi protiv terorizma ili u nuklearnom razoružanju. Ako pogledate Iran, SWIFT se gasi kada propadnu svi ostali odnosi, politički, ekonomski, kulturni i diplomatski”, naveo je on.

Kostin je dodao i da ukidanje SWIFT-a ne bi nanijelo veliku štetu Rusiji, koja već ima razrađen rezervni sistem “na koji može da se prebaci u bilo kom trenutku”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *