Udruženje osiguravača Srbija: Podigli cijene osiguranja pa se provodili na Tari

Dodajte komentar

Udruženje osiguravača Srbije platilo je četvorodnevno gošćenje na Tari za više od 400 zaposlenih iz osiguravajućih kuća.

Samo tri mjeseca nakon poskupljenja obaveznog osiguranja vozila za najmanje 45 posto, Udruženje je organizovalo i iskeširalo “Sportske igre” za zaposlene iz 23 firme. Od četvrtka do nedjelje u hotelima “Omorika” i “Bijeli bor” Udruženje je ugostilo u prosjeku po dvadesetak radnika iz svakog osiguranja. Njihov jedini zadatak je bio da tokom petka i subote pokažu vještine u 15 sportova i da prime nagrade.

U Udruženju osiguravača, čiji je generalni sekrretar Vladan Manić, nisu htjeli odgovoriti na pitanje “Blica” koliko su tačno na Taru poslali ljudi i koliko ih je sve to koštalo.

– Industrija osiguranja je gotovo u potpunosti u privatnom vlasništvu, te se finansijski podaci dostavljaju samo vlasnicima dioničarima – poručili su iz Udruženja.

Osiguravači: Igraćemo se još

U Udruženju osiguravatelja navode da osiguravači organizuju sportske igre, kao i “većina drugih struka i da su one namijenjene podizanju takmičarskog duha i njegovanju moralnih i kolegijalnih vrijednosti”.

– Igre su tradicionalne i osiguravači namjeravaju ih još dugo održavaju – poručili su iz Udruge.

U ovoj instituciji su previdjeli da je njihov član i najveća kompanija na tržištu osiguranja “Dunav osiguranje”, koja je u državnom vlasništvu.

Računica “Blica” pokazuje da je četvorodnevna igrarija Udruženje koštala oko pet miliona dinara. Toliko je po staroj cijeni koštalo i obavezno osiguranje za 780 “punta”. Tih pet miliona dinara jednako je i poskupljenju obaveznog osiguranja koje plaća 1.380 vlasnika automobila ove marke.

U hotelu “Omorika” kažu da pun pansion za redovne goste košta 3.050 dinara plus 100 dinara za boravišnu pristojbu. Ista usluga u “Belom boru” je 2.610 dinara.

Udruženje osiguravača je predložilo, a Narodna banka odobrila poskupljenje obaveznog osiguranja vozila od 1. jula. Nova cijena za pojedine marke sada je veća i za 60 posto. Zahtjev za poskupljenjem Udruženje je pravdalo činjenicom da je cijena polise posljednji put povećana 2008., ali i dodatnim troškovima poput naknade za RFZO.

U Udruženju kažu da se finansiraju od članarina osiguravajućih kompanija. U organima ove institucije su menadžeri iz osiguravajućih kuća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *