Od januara ćemo moći da biramo od koga ćemo kupovati struju

Sva domaćinstva u Crnoj Gori trebalo bi da od 1. januara mogu da biraju firmu od koje će kupovati električnu energiju. Za to su stečeni Zakonski uslovi, sve je spremno, saopštio je zamjenik direktora Crnogorskog operatora tržišta električne energije Vojslav Srdanović.

“To znači da će moći da izaberu snabdjevača ukoliko se neko bude pojavio kao učesnik na tržištu električne energije u Crnoj Gori. Normalno to podrazumijeva da prethodno mora da prođe neku proceduru propisanu Zakonom i aktima Regulatrone agencije za energetiku da dobije licencu za snabdijevanje i da se kao takav registruje na tržištu”, kazao je Srdanović za radio Antenu M.

To bi značilo da svako ko dobije tu licencu može kupiti ili proizvoditi struju, i prodavati je crnogorskim građanima, odnosno da monopol neće imati samo javni snabdjevač Elektroprivreda.

Niko se, za sada međutim, od snabdjevača nije prijavio.

Srdanović međutim napominje da su velike šanse da ni do kraja godine ne bude interesenata. Zato je, kaže, zakonodavac, za potencijalne snabdjevače, predvidio i dvije godine prelaznog perioda počev od 1. januara ali 2016.

“Nadamo se da će za te dvije godine prelaznog perioda ipak neko pokazati interesovanje i samim tim materijalizovati interesovanje za ono što je i Zakon omogućio. Dobro je kada se pojavi konkurencija na tržištu automatski je bolje kada čovjek može da bira”, kazao je on.

Check Also

U stanogradnju u Zagrebu uskoro dolazi veliki strani investitor

Usporavanje tržišta nekretnina koje se očekuje u Evropi zbog skupljeg kapitala i tereta inflacije poluga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.