Bankama prijete kazne zbog manipulacija Liborom

Dodajte komentar

Nekima od najvećih svjetskih banaka prijete goleme kazne regulatornih vlasti zbog manipulacija kursevima na valutnim tržištima, a procjenjuje se da bi ih to moglo koštati i 35 milijardi dolara, višestruko više nego što su kažnjene u prethodnom slučaju manipulisanja Libor kamatnim stopama.

Najveća švajcarska banaka UBS izvijestila je u ponedjeljak da je započela pregovore o nagodbi u vezi optužbi da je bila uključena u manipulacije u trgovini valutama, upozorivši da bi mogla biti finansijski kažnjena.

UBS nije objavio s kojim tačno regulatornim vlastima pregovara – američkim, britanskim ili nekim drugim – no Reutersu su izvori upoznati sa situacijom ovih dana potvrdili da britanske regulatorne vlasti (FCA) razgovaraju s UBS-om i pet drugih banaka – Barclaysom, HSBC-om, Royal Bank of Scotland, JP Morganom i Citijem – o nagodbama, koje bi svaku banku mogle koštati nekoliko stotina miliona funti.

FCA je u oktobru prošle godine pokrenuo istragu o optužbama da su bankovni trgovci manipulisali kursevima valutama koristeći ranija saznanja o nalozima klijenata. Nijedan pojedinac ili banka nisu službeno optuženi za bilo kakve zloupotrebe, no istraga je usmjerena na slabu unutrašnju kontrolu deviznog poslovanja, previd pogrešaka i povredu tržišnog ponašanja pojedinih djelatnika, a ne namjerno manipulisanje tržištem, kazali su izvori iz FCA Reutersu.

Osim FCA, regulatorne vlasti u SAD-u, Švajcarskoj i Hong Kongu takođe istražuju jesu li bankovni trgovci manipulisali tečajevima na deviznom tržištu, koje vrijedi 5.300 milijardi dolara dnevno, najveće je u svijetu i najmanje regulisano.

Banke će biti kažnjene različitim novčanim iznosima, zavisno o težini navodnog nepropisnog ponašanja, rekao je izvor iz FCA Reutersu. Maksimalna kazna za jednu banku mogla bi iznositi između 300 i 400 miliona funti, a ostale ispod 300 miliona funti.

Banke su rezervisale milijarde dolara kako bi pokrile troškove sudskih sporova i nagodbi s regulatorima, no procjene o ukupnim troškovima vrlo su široke.

Analitička kompanija Autonomus Research procjenjuje, primjerice, da bi ukupni troškovi banaka u vezi optužbi za manipulaciju kursevima mogli dosegnuti čak 35 milijardi dolara, gotovo šest puta više od 6 milijardi koliko su morale platiti u nagodbama u prethodnom slučaju optužbi da su manipulisale Libor kamatnim stopama.

UBS je početkom godine povećao rezerve za moguće gubitke sudskih sporova na 2,08 milijardi dolara, no juče je upozorio da to možda neće biti dovoljno za pokrivanje svih mogućih kazni i naknada. Upozorio je i da će uskoro započeti pregovore s drugim vlastima o mogućoj nagodbi u tom slučaju. A iskustva pokazuju da američke regulatorne vlasti kažnjavaju znatno oštrije nego britanske.

UBS je juče, takođe, poručio da će i dalje preduzimati mjere prema zaposlenima povezanim sa slučajem.

Dosad je više od 30 trgovaca iz raznih banaka poslato na odmor, suspendovano ili je dobilo otkaz, nakon što su pokrenute istrage o manipulacijama kursevima valuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *