MTrading: Valutni rat se nastavlja, Novi Zeland namjerno slabi valutu!

Dodajte komentar

Prošle sedmice nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute. U odnosu na većinu valuta, američki dolar ojačao je približno 1%, a najviše je ojačao u odnosu na novozelandski dolar, gotovo 5% od početka prošle sedmice.

Razlog jačanja dolara je brži ekonomski oporavak američke ekonomije u odnosu na većinu drugih zemalja. Radi toga, prvi put nakon 2007., američka centralna banka (Fed) namjerava podići kamatne stope što će dovesti do prebacivanja velike količine kapitala u SAD. Osim toga, zadnjih nekoliko godina dolar je značajno oslabio u odnosu na većinu valuta, pa je opravdano očekivati da će ciklus jačanja američke valute biti dugotrajan.

U mnogim drugim zemljama ekonomski rast je manji od očekivanog pa centralne banke pokušavaju slabljenjem vlastite valute potaknuti rast izvoza što ima pozitivan efekt na ekonomski rast.

Nedavno se i novozelandska centralna banka uključila u otvoreno rušenje vrijednosti vlastite valute. Novozelandski dolar je već godinama značajno precijenjen te je centralna banka upozoravala da je na neodrživo visokoj razini, ali donedavno nije ništa poduzimala u vezi toga. Povod za direktnu intervenciju je nagli pad cijena mliječnih proizvoda koji su najvažniji izvozni proizvod Novog Zelanda. S padom cijena mliječnih proizvoda padaju prihodi poljoprivrednika, a to negativno utječe na ukupnu ekonomsku aktivnost pa centralna banka to želi spriječiti.

Rano u ponedjeljak je izašao podatak da je u augustu centralna banka intervenirala s više od 500 milijuna NZD kojima je htjela namjerno srušiti vrijednost novozelandske valute, a budući da je u septembru pad kursa NZD/USD bio još veći, intervencije su se najvjerojatnije nastavile.

Premijer Novog Zelanda je jutros izjavio da je realna vrijednost NZD/USD 0,6500 što je još uvijek 15% ispod trenutne vrijednosti.

Nakon naglog pada u zadnjih nekoliko mjeseci, slabljenje NZD se vjerojatno neće nastaviti istim tempom te je moguća blaga korekcija od nekoliko procenata. Nakon korekcije novozelandski dolar će najvjerojatnije nastaviti slabiti, a američki jačati.

Najvažnije najavljene vijesti za ovu sedmicu su konferencija za štampu Europske centralne banke koja se održava u četvrtak te podatak o broju novih radnih mjesta u SAD-u koji se objavljuje u petak. Popis svih najavljenih događaja moguće je vidjeti na ekonomskom kalendaru MTradinga.

MTrading poziva sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (30.09.) u 18:00, a na kojem će biti objašnjeno kako koristiti MetaTrader 4 platformu potrebnu za online trgovanje valutama te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na sve ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *