Jeftiniji roming u regionu

Dodajte komentar

Predstavnici Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisali su danas, kao što je najavljeno, u Budvi Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Ovaj Sporazum predviđa postepeno smanjivanje cijena usluga rominga u državama potpisnicima, sa ciljem da u naredne tri godine te cijene budu snižene na nivo koji važi u zemljama EU.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je konstatovala da u državama EU postoji Uredba o roamingu a da su cijene roaminga u državama Zapadnog Balkana visoke i da zbog toga korisnici izbjegavaju da koriste svoje mobilne telefone kada putuju van svoje zemlje.

Od smanjenja cijena roaminga korist bi imali građani koji putuju u države regiona.

U Sporazumu, koji je crnogorska Vlada usvojila u četvrtak, se navodi da su nadležna ministarstva saglasna da se maksimalne cijene usluga rominga snize u fazama, prema utvrđenoj dinamici.

“Ministarstva će u roku od 30 dana od potpisivanja ovog sporazuma pokrenuti procedure dopuna zakona o elektronskim komunikacijama zemalja potpisnica, tako da se cijene roming usluga u zemljama potpisnicama ovog sporazuma regulišu na recipročnoj osnovi”, navodi se u dokumentu koji je danas usvojila Vlada.

Za realizaciju ovog sporazuma i odredaba zakona o elektronskim komunikacijama zemalja potpisnica biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Iz Vlade je pojašnjeno da je ovaj sporazum otvoren i da njemu mogu pristupiti sve države regiona, Evropske unije i druge države, s tim što prethodno treba da zaključe aneks po istoj proceduri po kojoj je zaključen predloženi sporazum, o čemu bi obavještavali nadležna ministarstva zemalja potpisnica sporazuma.

Posebno je naglašeno da će regulatori i operatori snositi troškove sopstvenih aktivnosti preduzetih u cilju realizacije ovog sporazuma.

”Svaka zemlja potpisnica moći će da istupi iz ovog Sporazuma nakon šest mjeseci od dostavljanja obavještenja nadležnim ministarstvima zemalja potpisnica”, istakli su iz Vlade.

Srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas u Budvi da im predstoji da urade još tri praktične stvari kako bi ovaj Sporazum bio implementiran.

Prema njegovim riječima, prva stvar se odnosi na definisanje tačne dinamike snižavanja cijena roming usluga u naredne tri godine za šta nadležno koordinaciono tijelo ima rok od mjesec dana, prenosi B92.

Zatim, kako je rekao, u narednih mjesec dana predstoji izmjena regulative u nacionalnim zakonodavstvima zemalja potpisnica ovog Sporazuma, a treća stvar je razgovor sa mobilnim operatorima.

“Svjesni smo da oni neće biti oduševljeni ovom našom inicijativom, ali potrudićemo se da izložimo jasne ekonomske argumente zašto je njihov interes da ovaj sporazum bude realizovan”, rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da su se tokom današnjeg sastanka potpisnici Sporazuma saglasili da ponovo pokrenu inicijativu prema EU da i uvaži Uredba o cijenama rominga, uprkos tome što zemlje nijesu članice Unije, ali su u procesu pridruživanja.

Ljajić je istakao da ovaj Sporazum ostaje otvoren za druge zemlje, izrazivši očekivanje da se priključe Turska i Albanija, koje još nijesu završile unutrašnje procedure koje bi im omogućile potpisivanje ovog sporazuma.

On je naglasio i da ovu regionalnu inicijativu žele da promovišu kao model saradnje među zemljama regiona, prije svega kad je riječ o ekonomiji. To je, prema njegovim riječima, značajno ne samo zbog privlačenja stranih investicija, već i zbog zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

“Pojedinačno smo svi suviše mali, naše privrede ne mogu biti konkurentne i ovakav vid saradnje i udruživanja je neophodan i potreban kako bi naše privrede mogle da konkurišu mnogo razvijenijim evropskim i svjetskim privredama”, naglasio je Ljajić.

On je dodao da će slične oblike saradnje ponuditi i u drugim oblastima, kako bi postali konkurentniji, ali i kako bi zajedničkim projektima mogli da privuku više stranih investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *