Ništa od katalonskog referenduma

Dodajte komentar

Španska vlada kategorički je botu odbacila održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije kazavši da se on neće održati. “Taj se referendum neće održati jer je on protivustavan”, rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare. Vlada će se sastati u ponedjeljak i finalizovati zabranu glasanja.

“Na svim je Špancima da odluče šta je Španija i kako će se ona organizovati” i “niko nije iznad suverene volje španskog naroda”, kazala je.

Centralna španska vlada tvrdi da bi referendum prekršio ustav iz 1978. kojim je Španija prešla iz monarhije u republiku.
Predsjednik španske pokrajine Katalonije Artur Mas potpisao je u subotu uredbu o održavanju referenduma o nezavisnosti 9. novembra.

Katalonija, bogata sjeveroistočna regija koja čini petinu španske ekonomije, ima poseban jezik i kulturu te se već dugo bori za nezavisnosti . Ankete pokazuju da je za referendum velika većina Katalonaca.

Predsjednik pokrajine Mas potpisao je uredbu na svečanosti u zgradi katalonske vlade u Barseloni, okružen članovima vlade i političkim saveznicima u kampanji za nezavisnost.

“Katalonija želi da govori, želi da je se čuje. Sada je pravo vrijeme i imamo pravni okvir da to učinimo”, rekao je Mas u govoru na katalonskom, španskomi engleskom jeziku.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *