Vlada protiv legalizacije marihuane u medicinske svrhe

Dodajte komentar

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe dobila bi podršku poslanika DPS-a, Pozitivne Crne Gore i Liberalne partije. Iako u Skupštini postoji dobra volja, u Ministarstvu zdravlja ne planiraju izmjene regulative koja se tiče upotrebe marihuane za liječenje pacijenata, pišu Dnevne novine.

Od zemalja okruženja Hrvatska je dekriminalizovala korišćenje lakih droga. U susjednoj Srbiji je pokrenuta “široka” javna debata vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

“Ministarstvo zdravlja nije planiralo izmjenu legislative u oblasti droga, u smislu legalizacije upotrebe marihuane u medicinske svrhe”, saopšteno je Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu ministar Miodrag Radunović.

Najglasniju podršku legalizaciji upotrebe marihuane daje Liberalna partija, a njen lider Andrija Popović predlaže da se za njeno korišćenje ne odgovara krivično, već prekršajno. Popović smatra da je prvi korak ka tome legalizacija marihuane u medicinske svrhe.

“Dokazano je da marihuana, odnosno kanabis ima dobre rezultate u medicini. Liberalna partija će svakako podržati taj predlog, ukoliko ga bude”, kazao je on.

Član Odbora za zdravstvo Halil Duković (DPS) kazao je da ne bi imao ništa protiv legalizacije marihuane u medicinske svrhe jer se, kako je naveo, opojne droge vjekovima koriste u medicini.

“Ne vidim ništa loše u tome ako je za smirivanje bolova, naravno uz adekvatnu kontrolu.Morfijum je mnogo opasniji, pa ga koristimo”, istakao je Duković.

Goran Tuponja (Pozitivna) precizirao je u izjavi Dnevnim novinama da je 17 zemalja Evropske unije legalizovalo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, među kojima Njemačka, Italija i Velika Britanija.

-Pametno je i poželjno da da se sve ono što pacijentu pomaže u ozdravljenju ili umanjenju bolova legalizuje, uz strogu kontrolu. Moramo se polako oslobađati tabua- podvukao je on.

Izvršni direktor NVO “4Life” Saša Mijović smatra da bi u Crnoj Gori trebalo dekriminalizovati sve droge, a marihuanu legalizovati, ističući da je to preporuka Globalne komisije za droge.

-Ne samo građani, već nažalost i neki koji pretenduju da se bave ovim problemom, nijesu upoznati sa tim što znači dekriminalizacija i kakvo je iskustvo zemalja koje su je uvele na osnovu argumenata i činjenica- konstatovao je Mijović.

Kanabis se hljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je blagotvoran u ublažavanju simptoma niza teških bolesti, od multipl skleroze, AIDS-a do nuspojava hemoterapije. Ljekari tvrde da marihuana koja se koristi u medicinske svrhe djeluje poput morfijuma i ima manja neželjena dejstva nego legalni opijati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *