Ko će naslijediti ‘fantastičnu četvorku’ tehnološke industrije?

Dodajte komentar

Kompanije koje su nas uvele u tehnološki boom – Apple, Microsoft, Intel, a sad i Oracle – više ne predvodi ‘fantastična četvorka’ – Steve Jobs, Bill Gates, Andy Grove i Larry Ellison.

Ellison je svoje penzionisanje na poziciji CEO-a Oraclea najavio prošle ndelje. I dalje će, doduše, biti CTO, ali to je daleko od upravljačke pozicije koju je pokrivao.

Izazovi industrije

Jobs, Gates, Grove i Ellison, koji su godinama predvodili inovacije, više nisu na vodećim pozicijama. Ko ih može zamijeniti? I kako? Prije svega, reality check. ‘Fantastična četvorka’ je postigla toliki uspjeh jer su, u principu, izmislili tehnologiju koja ih je dovela do uspjeha. Drugo, na neki su način mogli iznenaditi kupce i konkurenciju jer se informacije nisu širile brzinom kojom se šire danas i nisu bile dostupne svim u svakom trenutku, kao što su danas. Malo ko je, zapravo, obraćao pažnju.

Tehnologija, međutim, više ne funkcioniše na taj način. Inovacije je teško nazvati inovacijama, a čak i kad to jesu, nisu zadugo. Alati su dostupniji svima. Čini se kako svako može stvoriti bilo šta. Ono što je sigurno jest da tehnološki lideri koji će, možda, naslijediti Jobsa, Gatesa, Grovea i Ellisona neće doživjeti dominaciju na tržištu u istoj mjeri, niti će njihov vijek u funkciji ‘inovativnih lidera’ biti dug.

Takođe, sam opis pozicije se mijenja. Novi tehnološki lideri moraće raspolagati znanjima vezanima uz akvizicije i spajanje kompanija. Potraga za inovacijama pretvoriće se u potragu za akvizicijama onih koji donose inovacije. Sposobnost pronalaženja takvih kompanija biće glavne vrijednosti lidera.

Problem koji čeka nasljednike jest i činjenica da će uvijek biti u sjeni svojih prethodnika. To ne znači da nećemo vidjeti fantastične ljude na najvišim pozicijama tehnoloških divova. No to ipak znači da su se pravila igre promijenila i da bi ih kriterijumi vjerovatno trebali slijediti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *