Kako menadžeri balansiraju privatni i poslovni život?

Dodajte komentar

Menadžeri rade težak posao koji oduzima velike količine vremena. Njihovo radno vrijeme je duže i imaju relativno malo vremena za privatan život.

Međutim, ako niste oprezni, mogli biste se dovesti u situaciju preopterećenosti, zbog čega će patiti ne samo privatni život, već i produktivnost. Zato je veoma važno ne narušiti balans privatnog i profesionalnog života.

Donosimo nekoliko savjeta:

Kalendar

Menadžeri su vezani uz kalendar. On im govori gdje treba da budu svakog sata u danu. Problem s kalendarima, međutim, jeste taj što stvari jako brzo izmaknu kontroli, budući da se raznorazne stranke istovremeno takmiče za vaše vrijeme.
Ono što možete napraviti jeste nedeljama unaprijed rezervisati određene termine za privatne obveze. I držati se takvog rasporeda.

Delegiranje zadataka

Menadžeri znaju da je dobro delegiranje zadataka na radnom mjestu jedan od sastojaka uspjeha. Međutim, isti se recept može primijeniti i na privatni život. Biste li radije proveli veče u društvu porodice i prijatelja ili čistili stan i kupovali namirnice?

Isključite se

Isključite računar. Telefon ostavite u drugoj prostoriji. Pođite na odmor bez interneta. Pridonesite balansu u životu tako da povremeno ne radite apsolutno ništa za profesionalni život. Ubrzo ćete shvatiti da to nije kraj svijeta.

Za kraj

Osjećaćete se bolje ako ste naspavani, ako zdravo jedete i određeno vrijeme provodite brinući se o sebi. Ako vas posao fizički i mentalno nagriza, to će se ubrzo vidjeti na vašim poslovnim rezultatima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *